Srefidensi on tour

Cary Markerink, Protestmars, 1976
Cary Markerink, Protestmars, 1976
19 juni 2017

OVER SURINAAMSE GESCHIEDENISSEN VAN INHEEMS VERZET, FOTOGRAFIE EN EMANCIPATIE

Vier mini symposia
Op 19 ,24, 27 en 29 juni vindt de Srefidensi-tour plaats. In vier mini symposia in Amsterdam en Utrecht gaan verschillende kunstenaars en onderzoekers in op een aantal verhalen en geschiedenissen die in Sara Blokland’s onderzoek naar boven kwamen. Het visuele beeld van Surinaams protest, de symboliek van identiteit en de hedendaagse verbeelding van het koloniale verleden staan hierin centraal. Naast deze lezingen zal kunstenaars film ‘Srefidensi’ te zien zijn van Blokland en kunstenaar Jaya Pelupessy. Centraal staat hierin het foto materiaal en de interviews die Blokland de afgelopen jaren verzamelde welke tevens ook de basis vormen voor 5 kranten die zij samen met vormgever Yvonne van Versendaal maakt en ingaan op een aantal specifieke fotoseries die Blokland “vond” en onderzocht .

Woorden in beelden ,Surinaams protest
Maandag 19 juni 20.00- 22.00
Gastperformance : Quinsy Gario en Mitchell Esajas
Locatie: Vereniging Ons Suriname & NUC: The Black archives
Adres : Zeeburgerdijk 21 Amsterdam

De symboliek van de Surinaamse vlag
Zaterdag 24 juni 14.00-17.00
Gastspreker: Charl Landvreugd
Locatie: Het Amsterdam Museum
Adres : Kalverstraat 92 Amsterdam

De avond van het Surinaamse fotoboek
Dinsdag 27 juni 19.30-22.30
Gastsprekers: Ben Krewinkel Carl Haarnack Locatie: FOTODOK
Adres: Lange Nieuwstraat 7 Utrecht

De protest mars; een onbekend inheems verzet
Donderdag 29 juni 14.00-17.00
Gastsprekers: Ellen- Rose Kampel
Locatie: Tropenmuseum /RCMC
Adres: Linnaeusstraat 2 Amsterdam

 

Protestmars 1976

Op 28 december 1976 begonnen zo’n 50 mannen en vrouwen in alle vroegte aan een protestmars van 150 kilometer vanuit de binnenlanden van Suriname naar de hoofdstad Paramaribo. Grondrechten zijn mensenrechten was de leus. De jonge Nederlandse fotografie student Cary Markerink liep mee en legde de mars van 4 dagen vast op camera. Hij maakte 274 beelden van deze tot nu toe vrijwel onbekende mars van verzet tegen het niet erkennen van de rechten van de eerste bewoners van Suriname. Blokland kwam in contact met fotograaf Cary Markerink toen zij in haar onderzoek op een folder stuitte van de Surinaamse  inheemse organisatie KANO waarin een aantal foto’s van Markerink  waren  opgenomen. In het mini-symposium Srefidensi en het (on)zichtbaar inheems protest, staat deze unieke fotoserie en zij die meeliepen centraal. Samen met kunstenaars, schrijvers en (ervarings)deskundigen gaan we in gesprek over de rechten van de inheemse bevolking van Suriname en de betekenis van het inheems verzet toen en nu.

Tentoonstelling

Aan de basis van deze tour ligt het  foto-onderzoeksproject Srefidensi -wat in het Sranang ‘onafhankelijkheid’ betekent- van Sara Blokland. Een onderzoek naar de zichtbaarheid in met name de fotografie van de geschiedenis van protest en emancipatie voorafgaand aan de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975. Het visuele beeld van Surinaams protest, de symboliek van identiteit en de hedendaagse verbeelding van het koloniale verleden staan hierin centraal. Srefidensi en het (on)zichtbaar inheems protest vindt plaats in het kader van de tentoonstelling Srefidensi: Een fotografisch perspectief op de Surinaamse geschiedenissen van verzet en emancipatie, van 24 juni t/m 2 juli te zien in het Tropenmuseum.

 

Reserveer een kaartje door te mailen naar: info@fotodok.org onder vermelding van Srefidensi + de titel van de lezing.