AFK trekt Roy Cremers aan voor fondsenwerving Snelloket

20 mei 2020

Vanaf 15 mei is Roy Cremers, oud-directeur voordekunst, parttime betrokken bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) waar hij - als nieuwe tak binnen het fonds - vormgeeft aan Development. Bij het AFK neemt hij de fondsenwerving voor het AFK Snelloket op zich en zal hij op gebied van private samenwerking de eerste fondsactiviteiten verder ontwikkelen.

Snelloket: ‘wegens succes gesloten’

Medio april zette het AFK een Snelloket op, als mogelijkheid en stimulans voor nieuwe kunstinitiatieven en makers in coronatijd - naast de reguliere subsidieregelingen. Met een enorm aantal aanvragen tegenover een beperkt budget (€ 300.000) heeft het Snelloket behoefte aan aanvullende financiering. Door een impuls te geven aan de fondsenwerving, hoopt het AFK middels de heropening van het loket opnieuw tegemoet te komen aan een grote behoefte onder culturele ZZP-ers. Met de komst van Roy Cremers verwacht het AFK in korte tijd concrete stappen te kunnen zetten op gebied van development.

AFK directeur Annabelle Birnie verheugt zich op de samenwerking binnen deze nieuwe tak van het fonds: Roy Cremers kennen we als samenwerkingspartner en oud-collega, maar vooral als innovatief denker en slagvaardig uitvoerder op gebied van nieuwe financieringsvormen. Onder zijn leiding heeft voordekunst zich ontwikkeld als leading platform op gebied van culturele crowdfunding. Ik heb er veel zin in om ons als AFK op deze aanvullende manier in te zetten voor de sector en zo een positieve wending te kunnen geven aan de crisis.   

Over Roy Cremers

Roy Cremers (1983) ontwikkelde in 2009 vanuit het Amsterdams Fonds voor de Kunst het idee voor een crowdfundingplatform in de cultuursector. In 2010 ging voordekunst.nl online met Cremers als oprichter en directeur. Voordekunst.nl wordt wereldwijd gezien als een van de meest succesvolle non-profit crowdfundingplatforms voor creatieve projecten, waar inmiddels meer dan 260.000 donateurs hebben bijgedragen aan kunst en cultuur. Afgelopen jaar initieerde Roy Cremers het onderzoek Leve het geven!, waarin hij voor Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst het particuliere geven aan individuele makers onderzocht.

Voorbeelden Snelloket

Het Snelloket is bedoeld voor Amsterdamse, actuele kunstprojecten die inhoudelijk reageren op of een direct gevolg zijn van de coronacrisis. Het gaat bijvoorbeeld om nieuw cultureel aanbod via livestream, de presentatie van gedigitaliseerd werk en virtuele tours, artistiek-inhoudelijke podcasts, websites en social media, maar ook offline kunst - die, op fysieke afstand, vanaf het balkon of op straat wordt gepresenteerd.

Benieuwd naar wat het Snelloket allemaal mogelijk maakt? Bekijk hier een aantal voorbeelden van ondersteunde projecten.