Organisatie

Medewerkers

Heb je een vraag aan een medewerker van het AFK? Neem dan contact met ons op.

Clayde Menso


Directeur-bestuurder

Clayde is verantwoordelijk voor de algemene leiding en de bedrijfsvoering, de strategische beleidsontwikkeling en de externe contacten.
e: cmenso@afk.nl, t: 020-5200520

Saskia de Leeuw


Stafmedewerker

Saskia behandelt alle aanvragen in de categorieën theater, dans, mime en letteren.
e: sdleeuw@afk.nl, t: 020-5200533 (Ma / Di / Wo / Do)

Eefke van Nuenen


Stafmedewerker / beleidsmedewerker

Eefke is verantwoordelijk voor de 3Package deal binnen het AFK. Tevens is zij projectleider van het Fonds voor Oost. Daarnaast draagt zij bij aan de totstandkoming van beleid en regelingen binnen het AFK.
e: evnuenen@afk.nl, t: 020-5200534 (Alleen op Do)

Simone Meijer


Stafmedewerker

Simone behandelt alle aanvragen met betrekking tot muziek en muziektheater en houdt zich bezig met de Amsterdamprijs en de Amsterdamse Cultuurlening.
e: smeijer@afk.nl, t: 020-5200 561 (Ma / Di / Wo-ochtend/ Do / Vr)

Jorgen Karskens


Stafmedewerker

Jorgen is verantwoordelijk voor aanvragen binnen de disciplines beeldende kunst, film, fotografie, nieuwe media en vormgeving.
e: jkarskens@afk.nl, t: 020-5200 532 (Ma / Di / Do / Vr)

Jennifer Steetskamp


Stafmedewerker

Jennifer is verantwoordelijk voor aanvragen binnen de disciplines beeldende kunst, film, fotografie, nieuwe media en vormgeving.
e: jsteetskamp@afk.nl, t: 020-5200 566 (Di / Wo / Do)

Laura van Oord


Stafmedewerker

Laura behandelt alle aanvragen binnen de regeling Waarderingssubsidies Amateurkunst en is het aanspreekpunt voor deze regeling. Daarnaast ondersteunt ze de andere stafmedewerkers bij het behandelen van aanvragen.
e: lvoord@afk.nl, t: 020-5200 536 (Ma / Di / Do)

Lot Dercksen


Manager Communicatie

Lot is als manager Communicatie verantwoordelijk voor de externe communicatie en marketing bij het AFK. Vanuit het AFK stuurt ze de Cultuurverkenners aan en maakt ze onderdeel uit van het Management Team.
e: ldercksen@afk.nl, t: 020-5200 530, t: 06-144 333 09 (Ma / Di / Do / Vr)

Gemma Schoonderbeek


Controller

Gemma is verantwoordelijk voor de ICT en is de beheerder van de projectenadministratiedatabase. Daarnaast controleert zij het AFK-bedrijfsproces en de besteding van onze projectgelden.
e: gschoonderbeek@afk.nl, t: 020-5200 540 (Ma / Di / Wo / Do)

Marion Boon


Bureaucoördinator

Marion is als bureaucoördinator een echte spin in het web. Ze heeft de dagelijkse leiding over het secretariaat en is de schakel tussen de staf, directie en bureaumedewerkers.
e: mboon@afk.nl, t: 020-5200 521 (Ma / Di / Do)

Fanny Tuinenburg


Bureaumedewerker

Fanny is eerste aanspreekpunt voor gasten en bellers, beheert de agenda en neemt de aanvragen in ontvangst.
e: ftuinenburg@afk.nl, t: 020-5200522 (Ma / Di / Wo / Vr)

Sabine Visser


Websitebeheerder

Sabine gaat over het technisch beheer van de website en alle online formulieren van het AFK.
e: svisser@afk.nl, t: 020-5200535 (Do)

Merel Feije

Medewerker financiën

Merel is medeverantwoordelijk voor het op financieel vlak behandelen van aanvragen. Zij vervangt Gemma Schoonderbeek tijdens haar verlof. e: mfeije@afk.nl, t: 020 52 00 540 (Ma / Di / Wo / Do)

Joep Bouma

Ondersteuning communicatie

Joep beheert social media omtrent activiteiten van het AFK en projecten die het Fonds ondersteunt. e: jbouma@afk.nl

Stagiairs

Philippine Jenster (communicatie en administratie)
e: pjenster@afk.nl

Elsa van Amelrooij (staf)
e: evamelrooij@afk.nl

Cultuurverkenners

Voor het Amsterdams Fonds voor de Kunst zijn de cultuurverkenners actief in de Amsterdamse stadswijken. Zij zijn de vooruitgeschoven posten èn de ogen en oren van het fonds in de buurt. Ze lokaliseren nieuwe culturele initiatieven en zien mogelijkheden voor potentiële projecten. De cultuurverkenners maken kunstenaars, instellingen en andere initiatiefnemers wegwijs binnen de mogelijkheden van het fonds en kunnen gerichte tips geven.

Sem Roefs


Sem studeert aan de Reinwardt Academie, deed een fulltime bestuursjaar bij Studio/K en organiseerde daar ook tentoonstellingen.
e: oost@afk.nl
t: 06-57547311

Kimberly Willems


Kimberly Willems rondt de opleiding Cultuur en Maatschappelijke Vorming (CMV) af, heeft veel ervaring met community art, een eigen evenementenbureau op modegebied Runway Strutt én een eigen blog. e: zuidoost@afk.nl
t: 06-41404118

Priscilla Macintosh


Priscilla Macintosh deed culturele ervaring op bij Podium Mozaïek, het Bellamy Etalage Project (BEP) en Bellamy Tuin Festival.
e: west@afk.nl
t: 06-1287493

Dieuwertje Tromp


Dieuwertje werkt als beeldend kunstenaar in Broedplaats de Vlugt en is projectcoördinator voor de stichting Museum Plus Bus.
e: nieuwwest@afk.nl
t: 06-514 218 87

Lauren Mae Murphy


Lauren is cultureel programmeur bij Pllek op de NDSM werf en is daarnaast betrokken geweest bij verschillende culturele projecten zoals IDFA, Pluk de Nacht, Food Film Festival en 1000 Drawings. Ook schrijft en fotografeert ze voor de leuk, en in opdracht.
e:noord@afk.nl
t: 06-427 546 33

Raad van Toezicht

De raad van toezicht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst bestaat uit de volgende personen:

Heikelien Verrijn Stuart (voorzitter)

Heikelien Verrijn Stuart is een Nederlands journaliste, rechtsgeleerde en schrijver over strafrecht en internationaal humanitair recht. Zij studeerde rechten en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie was ze medeoprichtster van het Clara Wichmann Instituut, waar zij tot 1992 wetenschappelijk beleidsmedewerkster en interim directeur was. Zij is onder meer lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken, lid van de Restitutiecommissie Tweede wereldoorlog en cultuurgoederen en bestuurslid van Stichting Democratie en Media. Tevens is zij voorzitter van Movies that Matter, mensenrechtenfilmfestival.

Heikelien Verrijn Stuart is aangetreden per 1 augustus 2013, dit is haar eerste termijn.

Erik van Ginkel (vice-voorzitter)

Erik van Ginkel is sinds 2011 zakelijk directeur/ bestuurder van het Rijksmuseum Amsterdam en is ook vice-voorzitter bij de Museumvereniging. Hij studeerde rechten aan de Universiteit Amsterdam en heeft onder meer gewerkt voor de Mondriaan Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam.

Erik van Ginkel is aangetreden per 11 maart 2014, dit is zijn eerste termijn.

Gert-Jan Hogeweg (penningmeester)

Voormalig Director-General DG Economics en Advisor to the Executive Board bij de Europese Centrale Bank. Voorheen was hij econoom bij de Nederlandsche Bank en werkzaam bij het Internationaal Monetair Fonds in Washington DC. Vanaf 1994 werkte hij aan de voorbereiding van de euro bij het Europees Monetair Fonds in Frankfurt.

Gert-Jan Hogeweg is aangetreden per 12 juni 2012, dit is zijn eerste termijn.

Rabiaâ Benlahbib (lid)

Voormalig directeur van Kosmopolis Den Haag. Verder is zij Adviseur Collaboration Grants bij European Cultural Foundation en lid van de adviesraad van het World Music Forum NL.

Rabiaâ Benlahbib is aangetreden per 25 augustus 2010, haar tweede termijn loopt tot 24 augustus 2016.

Rutger Hamelynck (lid)

Rutger Hamelynck is verantwoordelijk voor sponsoring bij ING Bank. Hier is hij sinds 2001 verantwoordelijk voor de strategie op het gebied van sponsorships in de cultuur, sport en maatschappij. Sinds 2012 is hij voorzitter van de adviescommissie theater van het Fonds Podiumkunsten.

Rutger Hamelynck is aangetreden per 1 juni 2013, dit is zijn eerste termijn.

Matthijs ten Berge (lid)

Matthijs ten Berge is directeur van het Amsterdam Creative Industries Centre of Expertise, een samenwerking van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, de Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Inholland gericht op onderzoek en onderwijsprojecten inzake de creatieve industrie. Hij produceerde diverse films en is verantwoordelijk voor de ‘Moodwall’ in Amsterdam Zuidoost (winnaar Dutch Design Award voor beste product in de openbare ruimte 2009).

Matthijs ten Berge is aangetreden per 11 maart 2014, dit is zijn eerste termijn.

Meer informatie over raad van toezicht via Marion Boon: 020 5200 521, mboon@afk.nl

Adviseurs

Het AFK werkt met externe adviseurs die de aanvragen van kunstenaars en instellingen beoordelen. Dit zijn de huidige adviseurs van het fonds:

Sander Blom

Sander Blom (1963) studeerde in 1993 af aan de Nederlandse Filmacademie (scenario/regie documentaire). Zijn experimentele films worden internationaal vertoond op filmfestivals en televisie, alsook in musea en kunstgaleries. Naast het regisseren is Blom ook al jaren actief in het onderwijs: hij gaf workshops voor de School der Poëzie, International Film Festival Rotterdam e.a., en is docent aan een film-MBO. Ook maakt hij deel uit van het onderwijsteam van de Master of Film van de NFA.

Ricardo Burgzorg

Ricardo Burgzorg is initiatiefnemer van stichting My First Art Collection Nederland. De stichting stimuleert met een trainingsprogramma het verzamelen en sponsoren van actuele beeldende kunst. In samenwerking met Premsela ontwikkelde Ricardo My First Design Collection, een trainingsprogramma gericht op het verzamelen van design. Tot voor kort was hij projectmedewerker culturele diversiteit bij het Fonds Podiumkunsten. Voorheen was hij onder andere werkzaam bij het Volksbuurtmuseum en Culturalis in Den Haag.

Femke Dekker

De afgelopen jaren richtte Femke Dekker zich op interdisciplinaire projecten waarbij de nadruk lag op het presenteren en ontwikkelen van hedendaags talent in het culturele circuit. In dat kader organiseerde ze tentoonstellingen voor onder andere Foam, Marres en de Brno Biennial for Graphic Design. Daarnaast realiseerde Femke voor commerciële opdrachtgevers als Nike en Weekday culturele evenementen. Als commissielid is ze betrokken bij het project ʻDe Overhaalʼ van OT301. Voorheen was Dekker (internationaal) projectmanager bij Muziek Centrum Nederland.

Diana Elshout

Diane Elshout was als danser en choreografe betrokken bij haar eigen gezelschap Elshout/Handeler, waarmee zij verschillende internationale choreografieprijzen won. Sinds 2007 houdt zij zich onder ander bezig met - grootschalige - community art projecten, werkt zij als dramaturg, schrijft ze artikelen (o.a. in opdracht van het Theater Instituut Nederland en de Vereniging van Dansonderzoek), organiseert ze conferenties binnen de kunstensector en geeft ze masterclasses en workshops bij o.a. Codarts en Artez.

Nous Faes

Nous Faes doet onderzoek op het drieluik beleid, governance en organisatiegedrag in o.a. de kunstsector. Ze is commissielid bij de Raad voor Cultuur en bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Eerder werkte ze als directeur (MAMA), freelance projectleider (Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, Premsela Stichting voor Nederlands ontwerp), (interim)manager (o.a. Hella Jongerius, Atelier van Lieshout, CELL Initiators of Incidents), curator (projectruimte De Vaalserberg) en als beeldend kunstenaar.

Anthony Fiumara

Anthony Fiumara is componist en arrangeert daarnaast werken van collega's zoals onder andere Steve Reich, John Adams, Brian Eno, Aphex Twin, en Massive Attack. Hij is ook musicoloog en was als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en het Conservatorium in Zwolle (Artez). Daarnaast werkt hij voor de uitgeverij Donemus en is actief als muziekjournalist.Fiumara is betrokken bij meerdere festivals en was de laatste artistiek directeur van het Orkest De Volharding en vocaal kwintet Compagnie Bischoff. Daarnaast was hij medeoprichter van het OUTPUT Festival (voor elektrische gitaar in hedendaagse muziek). In 2009 richtte hij samen met percussionist Arnold Marinissen het ensemble Lunapark op.

Maaike Gouwenberg

Maaike Gouwenberg is onafhankelijk curator. Vanuit een interesse in performancekunst, initieert ze vaak projecten die flirten of overlap hebben met theater. Eerder werkte ze als curator voor If I Can’t Dance I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution en W139. In 2010 richtte zij A.P.E (Art Projects Era) op samen met kunstenaar Keren Cytter. Ze ontwikkelde en produceerde een aantal grote internationale projecten waaronder een lange termijn samenwerking met kunstenaar Joris Lindhout voor het project Gothic as a Cultural Strategy. Eerder adviseerde ze bij het Mondriaan Fonds. Momenteel is ze commissielid bij Stroom Den Haag en vervult ze bestuursfuncties bij het Brusselse kunstenaarsinitiatief Enough Room for Space en theatergroepen Ponies en Touki Delphine. Voor het Internationaal Filmfestival Rotterdam stelt ze korte filmprogramma’s samen.

Gita Hacham

Gita Hacham richt zich al jaren op talentontwikkeling o.a. bij DNA Amsterdam, Kunstenaars en Co en in Amsterdam Zuidoost. Zij is regisseur, performer en docent en schrijft daarnaast toneelstukken en scenario’s. Ook geeft zij persoonlijke coaching op zowel artistiek als zakelijk vlak aan nieuwe makers van diverse afkomst.

Simone Hogendijk

Simone Hogendijk is artistiek coördinator van Atelier Oerol/ Over het IJ Festival en is daarnaast werkzaam als programmeur en dramaturg voor o.a. Over het IJ Festival en werkt daarnaast als dramaturg voor veel nieuwe theatermakers. Bij Jeugdtheater- en productiehuis BonteHond was zij behalve dramaturg ook verantwoordelijk voor de talentontwikkeling in het voormalige productiehuis. Ze was o.a. programmeur theater, dans en jeugd bij Theater Kikker, programmeur jonge theatermakers in Theater Frascati en ze werkte als dramaturg bij Theater Gasthuis waar zij o.a. het project Gastschrijvers onder haar hoede had. Voor Festival Cement werkte zij als artistiek coördinator. Ook publiceerde zij in het vaktijdschrift TM en schrijft ze (theater)teksten.

Afaina de Jong

Afaina de Jong is architecte zij werkte eerder voor AMO-OMA en runt nu haar eigen ontwerpstudio Afarai die zich toelegt op het bedenken en realiseren van concepten en events voor actieve en creatieve steden. De studio deed uiteenlopende opdrachten: van architectonische ontwerpen voor de Aziatisch-Caïribisch restaurantketen Toko 94, installaties voor de Architectural League in New York en monumentale hergebruikprojecten als het MC theater, tot innovatieve events als de Artmarket Amsterdam, de Shoot Wibaut Photo Safari en tentoonstellingen als de Ultra de la Rue: Contemporary Urban Graphics Expo.

Kim Knoppers

Kim Knoppers is sinds 2011 curator bij Foam. Voorheen maakt zij tentoonstellingen bij De Beyerd in Breda en was ze freelance curator en producent voor verschillende culturele instellingen als Fotodok, de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, het Nederlands Instituut voor Mediakunst, de Balie en Artsen zonder Grenzen. Daarvoor was Kim voorzitter van het Steenbergen Stipendium, een prijs voor aanstormend fotografisch talent in Nederland.

Annechien Koerselman

Annechien Koerselman is als regisseur en auteur voor toneel, muziektheater en opera werkzaam. Zij ontving de Junge Ohren Preis 2012 voor de voorstelling De Muziekfabriek en in 2008 de Theater aan het Spui Publieksprijs voor de voorstelling Amanda. Ook heeft zij diverse toneelbewerkingen van romans op haar naam staan.

Charl Landvreugd

Charl Landvreugd (1971) studeerde Fine Art & History of Art aan de Goldsmiths University in London en aansluitend Modern Art: Critical and Curatorial Studies aan de Columbia University in New York. Momenteel vervolgt hij zijn beeldend en theoretisch onderzoek aan het Royal College of Art in het PhD traject Curating Contemporary Art. Landvreugd heeft diverse beurzen en stipendia ontvangen voor de ontwikkeling en onderzoek van zijn project African Diaspora Aesthetics in Continental Europe. Landvreugd werkt als beeldend kunstenaar, voornamelijk op het gebied van beeldhouwen, performance, installaties en video. Daarnaast heeft hij ervaring als curator en schrijver van diverse (inter)nationale publicaties. Zijn werk is tentoongesteld in Europa, het Caribisch gebied, Afrika en in de USA.

Rashid Novaire

Rashid Novaire’s loopbaan begon met de El Hizjra Literatuurprijs voor proza en poëzie. Bij Uitgeverij De Geus debuteerde hij op zijn negentiende met de verhalenbundel Reigers in Cairo. Inmiddels heeft hij drie romans op zijn naam staan. Rashid schreef o.a. artikelen, columns. Voor een scenario in opdracht van de Nederlandse Filmstichting won hij de European Broadcasting Union prize. Daarnaast produceerde hij een hoorspel en een eenakter voor Hollandse Nieuwe en was hij lid van de culturele programmaraad van het Rozentheater.

Vincent Schipper

Vincent Schipper is onderzoeker, theoreticus en ontwerper. Opgegroeid in China, Japan en de Verenigde Staten, woont Schipper sinds drie jaar in Amsterdam. Schipper initieert en adviseert vanuit de Open Coop in de Tolhuistuin op projecten die op de raakvlakken van architectuur, design en beeldende kunst liggen. Hij is partner in initiatieven als Monnik, Smart in Public en the Future.

Marieke Schut

Marieke Schut is hoboïste en initiator van The Stolz Quartet. The Stolz Quartet is een flexibel verband van zes musici dat vernieuwende ballet- en muziektheaterproducties maakt. Verder werkt ze met het Asko|Schönberg, vanuit dit ensemble heeft zij de “Ligeti Academie” bedacht, vormgegeven en opgericht: een hedendaagse muziek leerplaats voor conservatoriumstudenten. Marieke was tot voor kort solohoboïste van Holland Symfonia.

Anita Twaalfhoven

Anita Twaalfhoven is hoofdredacteur van het tijdschrift Boekman, over kunst, onderzoek en beleid. Zij redigeert en schrijft voor het tijdschrift artikelen over film, fotografie, beeldende kunst, podiumkunst en community art is zij op de hoogte van de ontwikkelingen in de verschillende disciplines. Vanaf 1994 is zij freelance journalist/theaterrecensent voor onder andere dagblad Trouw, TM, Stichting Lezen en Cultuurpleinmagazine.

Rob van de Ven

In de periode van 2001 tot 2011 werkte Rob van de Ven als adviseur voor de Stichting Kunst Openbare Ruimte (SKOR) en het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (Fonds BKVB). Ook werkte hij als partner in Zapp Productions en initieerde en begeleidde Van de Ven tientallen manifestaties en projecten in de openbare ruimte.

Maarten Verhoef

Maarten Verhoef was eerder directeur van Theater Kikker (Utrecht), het Huis van Bourgondië (Maastricht) en Schouwburg Kunstmin (Dordrecht). Hij is lid van de jury van de VSCD toneelprijzen, de BNG prijs jonge theatermakers en adviseur van Het Theaterfestival en Podiumkunsten stad Utrecht. Op dit moment werkt hij als freelancer met Orkater en Theaterzaken Via Rudolphi, waar hij zich bezig houdt met Foreign Affairs.

Flos Wildschut

Flos Wildschut werkte de afgelopen 15 jaar als curator bij het Nederlands Foto Instituut (nu Nederlands Foto Museum) in Rotterdam en was voorzitter stimuleringssubsidies bij het Fonds BKVB (nu Mondriaan Fonds). Sinds 3 jaar werkt zij als onafhankelijk curator en maakte zij voor het Museum voor Moderne Kunst Arnhem, de Kunsthal in Rotterdam en in Showroom Arnhem tentoonstellingen.

Job de Wit

Job is muziekjournalist en club-dj, en was jarenlang te horen bij de VPRO op 3FM en wekzaam voor OOR. In 2008 verscheen zijn boek Roxy en de Houserevolutie over het begin van de house in Nederland. Hij schrijft o.a. voor Nieuwe Revu, Blend en VPRO Gids. Voor 22tracks selecteert hij wekelijks de beste pop, rock en disco. Job is goed op de hoogte van de popmuziek in de stad en ziet het als zijn plicht die kennis met anderen te delen.

Bezwaarcommissie

Het AFK kan een bezwaarschrift ter advisering voorleggen aan een bezwaarcommissie. Dit zijn de huidige leden:

Paul Waarts (voorzitter)
Joanna van der Zanden
Simone de Waard
Jurriaan Röntgen