Amsterdamprijs 2022: de stembus is geopend! Wie geef jij € 35.000?

Vanaf vandaag kunnen alle Amsterdammers weer kunstenaars, culturele organisaties en kunstprojecten voordragen voor de felbegeerde Amsterdamprijs voor de Kunst. Dus ook jij! In totaal is er 3x € 35.000 aan prijzengeld te vergeven. Wie verdient het volgens jou om dit jaar de Amsterdamprijs te winnen? Wie weet gaat jouw voorgedragen initiatief uiteindelijk naar huis met de prijs. Wie draag jij voor? Laat het ons weten via de online stembus en motiveer je keuze! 

Welke maker sprong er het afgelopen jaar uit wat jou betreft? Welk baanbrekend kunstproject heb jij ontdekt? En welke organisatie is al jaren grensverleggend binnen het kunstenveld? De longlist voor de Amsterdamprijs voor de Kunst wordt elk jaar samengesteld uit voordrachten van honderden Amsterdammers. Een deskundige jury kiest uit deze lijst de uiteindelijke genomineerden. De prijs kan veel betekenen voor jouw favoriete kunstenaar of culturele organisatie, zeker na de afgelopen coronaperiode. Wie weet gaat jouw voorgedragen kunstproject, culturele organisatie of kunstenaar uiteindelijk naar huis met de prijs (€ 35.000 én een uniek kunstwerk).

Online stembus

Voordragen kon tot en met 15 april en de stembus is nu gesloten.

Let op: één enkele voordracht van een kunstenaar, organisatie of kunstproject is genoeg om door de jury geselecteerd te worden. Bij het selecteren van de genomineerden kijkt de jury naar de motivatie van je keuze, en NIET hoe vaak iemand voorgedragen wordt. Schrijf daarom een korte, duidelijke motivatie voor de jury waarom jouw favoriet volgens jou de prijs verdient. Voordragen kan tot en met 15 april 2022. 

Shot of Culture: wie draag jij voor? 

Weet jij al wie je gaat voordragen, of zoek je nog inspiratie? Dit jaar gaan de vloggers van Shot of Culture op bezoek bij de winnaars van vorig jaar én zelf op zoek naar Amsterdamse kunstenaars en organisaties die het volgens hen verdienen om de grootste kunstprijs van de stad te winnen. De komende weken nemen ze je mee in hun zoektocht en geven ze je een flinke dosis inspiratie. De eerste vlog kun je nu bekijken. 


Over de Amsterdamprijs voor de Kunst 

Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars, organisaties of kunstprojecten die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. Deze belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor het beste culturele werk van het jaar en tenslotte een prijs voor bewezen kwaliteit. De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000 en de unieke sculptuur ‘Skyline remix’, ontworpen door kunstenaar Tim Breukers. Daarnaast ontvangen alle medegenomineerden een geldbedrag van € 3750,-, als gebaar van de stad naar het talent toe in de stad. Daarvoor dankt het AFK graag wethouder Meliani, die deze gelden beschikbaar stelt.