AFK Uitgelicht: Glas-in-lood kunstwerk Oostpoort

19 november 2015

Begin deze maand werd in Amsterdam Oost een achttien meter hoog kunstwerk onthuld van de Amsterdamse illustrator Stefan Glerum. Speciaal voor een nieuw woningcomplex langs de Polderweg ontwierp Glerum een bijzonder beeldverhaal van glas-in-lood, een project dat mogelijk gemaakt is door het AFK in samenwerking met Ymere.

Geschiedenis Oostergasfabrieksterrein

Glerum heeft zich laten inspireren door de geschiedenis van de plek, het voormalige Oostergasfabriekterrein. Aan de spoorzijde vertelt het raam lokale geschiedenissen vanuit een algemeen historisch motief. Aan de tuinzijde worden meer persoonlijke geschiedenissen verteld die verbonden zijn met deze plek. Per verdieping is een verhaal te lezen, op afstand is de hele compositie- en geschiedenislijn zichtbaar. De 106 deelramen werden op ambachtelijke wijze vervaardigd door een glas-in-lood atelier, waarbij gebruik is gemaakt van handgeblazen glas. Het is voor Stefan Glerum de eerste keer dat hij een monumentaal werk in de openbare ruimte uitvoert.

Architectenbureau Heren5 tekende voor het ontwerp van het wooncomplex dat gelegen is in de nieuwe wijk Oostpoort. De twee gigantische raamwerken strekken zich uit over de zes verdiepingen van de voor- en achterzijde van het complex. Het AFK is positief over de waarde die Ymere hecht aan kunsttoepassingen in nieuwbouw. De eigenzinnige beeldtaal van de jonge Glerum sluit op een aansprekende manier aan bij het ambachtelijke gebruik van de eeuwenoude glas-in-lood techniek.

AFK & Ymere – Kunst in de openbare ruimte

Woningcorporatie Ymere en het AFK slaan al jaren de handen ineen om beeldbepalende kunstwerken in de openbare ruimte te realiseren. Daartoe initieerden zij in 2006 samen het Matchingsfonds Beeldende Kunst in de Openbare Ruimte. Private partijen stortten een bedrag in dit fonds, dat het AFK matchte met een gelijk bedrag, om het voor bedrijven aantrekkelijk te maken te investeren in beeldende kunst in de openbare ruimte. Inmiddels is deze mogelijkheid voortgezet door het AFK onder de naam Opdrachtgeverschap.

Klik hier voor meer foto’s van het kunstwerk en informatie over Stefan Glerum.