Jesse Howard

Jesse Howard (Verenigde Staten, 1978) benadrukt in zijn werk het belang van open design. Hij ontleedt bestaande huishoudelijke gebruiksvoorwerpen en apparaten, ontwerpt vervolgens zijn eigen versie en maakt zijn technische tekeningen en de bronnen van de verschillende onderdelen vrij toegankelijk via online platforms. Howard studeerde wiskunde aan het Colorado College in Colorado Springs (VS) voor hij de overstap maakte naar design. Hij studeerde in 2012 af aan de Gerrit Rietveld Academie in de richting DesignLab.

Hoe kan een object zijn eigen reproductie beïnvloeden?

Sinds 2012 werkt Howard zelfstandig aan eigen designs. Focus van zijn werk is het herbedenken van alledaagse voorwerpen in antwoord op nieuwe vormen van digitale productie, vooruitgang en DIY communications. Zo focust zijn meest recente werk Cloning Objects beantwoord de vraag hoe een object zijn eigen reproductie kan beïnvloeden. Recentelijk heeft hij ook de stap gemaakt naar het onderwijs als gast tutor voor de Social Design Master aan de Design Academy Eindhoven. Ook hier ligt zijn focus op het brengen van een kritisch perspectief richting techniek, digital-culture en vernieuwingen binnen de techniek om te produceren. Howard was één van de 26 deelnemrs van Dream out Loud van het Stedelijk Museum

Coalitie Social Design

AMC, Museum VrolikWaag SocietyMakerversityDe Punt

De coalitie roemt de manier waarop Howard reflecteert op de mogelijkheden van alledaagse opjecten in het licht van nieuwe ontwikkelingen binnen verschillende disciplines. Jesse Howard heeft door eigen werk, maar ook door werk in opdracht een brede focus - van het adresseren van transparantheid in het produceren door middel van digital fabrication (Transparent Tools Project), tot het onderzoeken van mogelijkheden om gereedschap, techniek en communities van open source software ontwikkelingen te gebruiken als een startpunt voor nieuwe modellen van production (Hacking Households).