Lotte Reimann

“Temptation or Dr. de Clérambault” at A Tale of a Tub, Rotterdam, 2017 ©studio-pw.com

Lotte Reimann (Duitsland, 1982) vertelt verhalen met eigen en gevonden beelden en teksten. Ze verbindt dit materiaal tot open verhaallijnen. Haar narratieve fotoboeken en installaties geven een kijkje in haar persoonlijke wereld en haar artistieke perspectief. 

Inkijk in haar wereld

Sinds haar afstudeerproject aan de Gerrit Rietveld Academy Guffaw in 2011 profileert zij zich met foto-installaties en publicaties waarmee zij de toeschouwer een inkijk verschaft in haar wereld. Het gaat vaak om taferelen waarin vrienden, familieleden, bekenden en zijzelf een belangrijke rol vervullen. Het interesse ligt vooral in een soort ‘white trash’ cultuur en in ‘afwijkend’ gedrag en passies van personages die zich weinig lijken aan te trekken van moreel gezag. In het dubbelportret Mother and Me (2011) zien we haar in de klassieke pose van de familiefoto; ondertussen heeft de volwassen dochter brutaal haar hand op de borst van haar moeder gelegd.

Verhaallijnen ontdekken

In elk fotoproject suggereert Reimann een verhaallijn. In tentoonstellingen richt zij de werken vaak als een tijdelijke installatie in, zonder vastomlijnde volgorde. Zoals elke foto een gelaagdheid kent, zo kan de toeschouwer in haar presentatie meerdere verhaallijnen ontdekken.

Een korte film over het werk van Lotte Reimann, gemaakt door (oud) VAV-student Gerrit Rietveld Academie Catoo Kemperman en Gaspard Combes.

Coalitie Beeldende Kunst I

Gerrit Rietveld AcademieFoamDe Appel

De coalitie noemt de hoge kwaliteit van Reimann's werk en haar verankering in het Nederlandse culturele landschap als belangrijke factoren voor de keuze voor Reimann. Het komend jaar richt zij zich op haar onderzoek 'From the archive' in samenwerking met het Stadsarchief. In dit onderzoek zal ze de archieven induiken om persoonlijke 'true stories' op te diepen. Met dit proces wil ze inzicht krijgen in de betekenis van historische (analoge) archivering en moderne (digitale/virtuele) archivering.  

Meer weten over het werk van Lotte Reimann? Bekijk haar website