AFK en voordekunst helpen culturele initiatieven bij sponsoring met Kunst³

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) lanceert in samenwerking met voordekunst de pilot Kunst³, een financial accelerator voor culturele initiatieven. Met deze pilot onderzoeken AFK en voordekunst de mogelijkheden om met name kleinere culturele initiatieven te helpen om sponsoren aan zich te binden en crowdfunding binnen te halen. Het fonds ziet dat er grote behoefte is om breder te worden gefinancierd, nieuwe bronnen aan te boren en nieuw publiek te bereiken. De pilot Kunst³ geeft vijf organisaties de kans om de komende maanden aan de slag te gaan met sponsoring en crowdfunding.

Een volgende stap in cultureel ondernemerschap

Aan het accelerator-programma doen vijf Amsterdamse culturele initiatieven mee: Kunsthalle Amsterdam, Rose Stories, Well Made Productions, Van Eesteren Museum en Nieuw Vocaal Amsterdam. Vijf organisaties waar cultureel ondernemerschap hoog in het vaandel staat. Zo financierde Well Made Productions een eerder project, de reprise van “A Raisin in the Sun”, samen met 200 medeproducenten. En deed het Van Eesteren Museum een succesvolle crowdfunding-actie voor de bouw van het nieuwe Van Eesteren Paviljoen. Kunst³ helpt de vijf organisaties om de volgende stap te maken.  

Het traject

De organisaties gingen woensdag 23 januari van start met het accelerator-traject dat inhoudelijk begeleid wordt door LVW-advies en voordekunst. Uitgangspunt van het programma is leren door te doen. De deelnemers krijgen trainingen over effectieve werving van sponsoren, het voeren van een succesvolle crowdfunding-campagne en er wordt op maat geschaafd aan een strategie om direct te werven voor een concreet project. Het laatste onderdeel van het trainingsprogramma is een pitchmiddag waarin de deelnemers hun projecten presenteren aan ondernemers en andere mogelijke investeerders. Daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag om hun projecten succesvol onder de aandacht te brengen bij sponsoren en crowdfunders.  

Het doel is om de komende maanden via sponsoring en crowdfunding tweemaal 5.000 euro binnen te halen. Wanneer de deelnemers hierin slagen, matcht het AFK dit bedrag met nogmaals 5.000 euro. Zo kunnen de culturele initiatieven 15.000 euro ophalen om te investeren in hun projecten.

Over de pilot Kunst³

De pilot is opgezet naar aanleiding van een initiatiefvoorstel over sponsoring door kleine culturele initiatieven door raadslid Marcel van den Heuvel (D66). Doel is om de mogelijkheden van een permanent accelarator-programma voor culturele initiatieven te onderzoeken om zo structureel te kunnen bijdragen aan een bredere financieringsmix binnen de culturele sector, ook voor kleinere initiatieven.

Bekijk hier de vijf deelnemende organisaties >

Deelname aan de pilot Kunst³ is op uitnodiging, het betreft een besloten programma. Het is niet mogelijk voor overige culturele organisaties om zich in te schrijven voor de pilot.