We zijn officieel van start! De crowdfundingcampagne staat live.

Onder de noemer "Futureproof" start het Amsterdams Fonds voor de Kunst vanaf maandag 27 juli via voordekunst.nl een crowdfundingcampagne voor kunstenaars in Amsterdam. Door de coronacrisis staat de Amsterdamse cultuursector en haar makers onder grote druk signaleert het fonds. Deze makers maken Amsterdam, ze geven kleur aan de stad. En een stad als Amsterdam kan niet zonder kunstenaars. Daarom start het AFK de crowdfundingcampagne Futureproof; om makers weer toekomstperspectief bieden. Samen maken we Amsterdam en haar makers future-proof. Bijdragen aan de crowdfundingcampagne kan via de campagnepagina op voordekunst.nl.

Oproep aan cultuurliefhebbers om bij te dragen

Futureproof is bedoeld voor makers van Amsterdam. Kunstenaars, fotografen, acteurs, dansers, theatermakers, verhalenvertellers, filmmakers, animatoren, schrijvers en musici. Zij maken van een stad een Stad. Zij maken Amsterdam. Voor veel van deze Amsterdamse makers is de toekomst echter onzeker. Net als andere beroepsgroepen zijn ook kunstenaars hard getroffen door de maatregelen rond corona. Als zelfstandig kunstenaar, theatermaker, danser of muzikant vallen zij veelal buiten de boot bij generieke overheidssteun. Ook recent beschikbaar gestelde middelen van collega-fondsen gaan vaak aan individuele makers voorbij. Zonder kunstenaars zou Amsterdam niet de stad zijn die het nu is. Daarom doet het AFK een oproep aan cultuurliefhebbers en mensen met een warm hart voor Amsterdam om bij te dragen aan de kunst van morgen. Bijdragen kan via de campagnepagina op voordekunst.nl.

AFK directeur Annabelle Birnie denkt dat het de hoogste tijd is dat het AFK gaat crowdfunden: Als AFK zijn we altijd wel future-proof met onze tijd omgegaan. Daar zijn ook een aantal belangrijke initiatieven uit ontstaan waaronder voordekunst. We merken dat in het nieuwe normaal er hele grote behoefte is aan financiering voor makers en kleine organisaties, maar de beschikbare middelen zijn niet toereikend.

Vervolg Snelloket Corona Projecten

Futureproof is een vervolg op het in april eerder dit jaar geopende Snelloket Corona Projecten. Het AFK lanceerde dit in samenwerking met Gemeente Amsterdam (Kunst en Cultuur / Digitale Stad / Evenementenfonds). Binnen no-time was het beschikbare budget van €300.000,- besteed. De nood is nog steeds hoog, terwijl de druk op beschikbare middelen toeneemt. Daarom biedt het AFK nu voor het eerst sinds haar oprichting in 1972 het publiek middels een crowdfundingcampagne de mogelijkheid bij te dragen aan een heropening van het loket. We noemen het Futureproof omdat dit budget voor meer staat dan alleen de corona crisis. Het gaat om de toekomst van Amsterdam en onze makers.