AFK & Cultuur+Ondernemen: De Amsterdamse Cultuurlening

TOON is een podium voor creatief ondernemers
TOON is een podium voor creatief ondernemers
April 26, 2016

’De kosten gaan voor de baten uit; als ondernemer is het de kunst om eerlijk naar jezelf te zijn over je financiële vermogen.’’

De Amsterdamse Cultuurlening is er voor Amsterdamse kunstenaars en culturele organisaties met ambitie. Met deze lening kun je investeren in de uitoefening van je beroepspraktijk. Marina Slabbers is ondernemer en mede-initiatiefnemer van TOON. TOON is een podiumwinkel in Amsterdam, waar creatief ondernemers zoals kunstenaars, ontwerpers en artiesten een plek in de winkel kunnen huren om te werken, hun werk te TOONen en te verkopen.

Groei door samenwerking

Zodra je bij TOON binnenstapt begint de ontdekkingstocht. In de fijne, lichte ruimte kom je telkens verschillende objecten en ontwerpen tegen. Vanaf augustus 2015 zijn Marina en haar dochter Laura druk bezig om van het grote pand een warm bad te maken. Ze leggen samen ziel en zaligheid in TOON om de onderneming te laten groeien. Om die groei te bewerkstelligen verzamelen ze een heleboel mensen om zich heen. ‘’We creëren veel samenwerking met ondernemingen uit de buurt. Dit kan soms met een gesloten beurs omdat beide partijen met de samenwerking vooruitgang boeken’’, zegt Marina. Het duo bedenkt allerlei concepten en verdienmodellen die TOON tot een unicum maken.

Investeringen

Om de podiumwinkel goed tot zijn recht te laten komen, waren er praktische investeringen nodig. Geluidsboxen voor bij het TOON-podium, lampen voor het uitlichten van het werk van de TOONers en het aanpassen van de rolstoeltoegankelijkheid van het pand. De samenwerking tussen Fonds Cultuur+Financiering en het Amsterdams Fonds voor de Kunst, maakte de investering mogelijk door middel van de Amsterdamse Cultuurlening. ‘’Het is fijn dat een dergelijke lening bestaat’’, zegt Marina. ‘’Wij behouden met de lening onze artistieke vrijheid en krijgen de mogelijkheid om creatief ondernemers in de spotlights te zetten.’’

Cultuur+Ondernemen

Dit bericht is oorspronkelijk verschenen op Cultuur+Ondernemen. Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Zij laten elke maand een ondernemer aan het woord over hoe zij hun lening besteden. Lees de gehele serie. Benieuwd naar de Amsterdamse Cultuurlening? De Amsterdamse Cultuurlening is een initiatief van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) in samenwerking met Cultuur+Ondernemen en Triodos Bank.

Zie ook de website van Cultuur+Ondernemen voor meer informatie over de Cultuurlening.