AFK Jaaroverzicht 2020: kracht en elasticiteit in coronatijd

Het Jaaroverzicht 2020 van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) staat online. In video, foto en tekst laten we inspirerende on- en offline activiteiten, makers en organisaties uit alle stadsdelen zien. Want ook in het afgelopen coronajaar, reageerden makers en organisaties met creativiteit en veerkracht op de onwerkelijke situatie om hen heen. Met trots presenteert het AFK het online Jaaroverzicht 2020.

Inspringen op een crisis

“Waar de samenleving tot stilstand komt, draagt kunst bij aan beweging. Door te kijken naar wat kan, in plaats van alleen stil te staan bij wat onmogelijk is… De ongelooflijke kracht en elasticiteit van onze sector maakt me trots. Het is die kracht die maakt dat we ook vooruit kunnen blijven kijken” aldus AFK-directeur Laurien Saraber in haar terugblik op 2020. De coronacrisis sloeg een onmiskenbaar gat in de plannen van Amsterdamse makers en organisaties, maar ook namen digitale ontwikkelingen nooit zo’n vlucht in de kunstsector als in het afgelopen jaar. Met livestreams en hybride kunst, virtuele exposities en online concerten bleef kunst relevant. 

Snelloket en Futureproof

Met het Snelloket voor Coronaprojecten anticipeerde het AFK in 2020 op de onmiddellijke behoefte van de kunstsector: zo konden Amsterdamse makers met specifieke kunstprojecten snel en inhoudelijk inspelen op (de gevolgen van) de pandemie. En met de Futureproof campagne haalde het AFK nog ruim 40.000 euro extra op om kunst van Amsterdamse makers te ondersteunen in coronatijd – van een digitale en interactieve kaart van zelfgebouwde ‘toevluchtsoorden’ van Amsterdammers tijdens de lockdown tot een interactief online kunstevent waar honderd Amsterdammers tegelijk werkten aan hun eigen saladbowl van keramiek, gevolgd door een gezamenlijk diner.

Innovatie = ruimte voor experiment

Ook blikken we in dit Jaaroverzicht 2020 terug op vier jaar Innovatiesubsidies. Met in totaal 94 innovatieprojecten is er ruimte gegeven aan het experiment; om nieuwe ontwikkelingen te testen voor de eigen toekomst én die van de sector. Eén daarvan is het succesvolle Performance Technology Lab waarin Feikes Huis samen met andere Amsterdamse makers, producenten en designers creatieve mogelijkheden schept voor nieuwe digitale vormen van kunst en interactie met publiek

Meer zien? Blik met ons terug! Bekijk het Jaaroverzicht 2020.