AFK & Kunstenplan: Selectiecommissie Adviseurs bekend

October 6, 2015

Op de oproep voor adviseurs meerjarige subsidies heeft het AFK afgelopen maand circa tweehonderd reacties ontvangen. Om daaruit acht deskundige adviescommissies samen te stellen, heeft het AFK een externe selectiecommissie benoemd. Deze commissie bestaat uit Jan Van den Bossche (directeur van de Nederlandse Bachvereniging), museumdirecteur Ann Demeester (Frans Halsmuseum / De Hallen Haarlem) en journalist en cultureel ondernemer Harriet Duurvoort.

De onafhankelijke commissie maakt een selectie van geschikte kandidaten op basis van de ontvangen sollicitaties en de te verwachten aanvragen, en draagt deze voor aan het bestuur van het AFK. De commissie is in oktober en november aan de slag, zodat de adviseurs voor de meerjarige subsidies voor 1 januari 2016 kunnen worden benoemd.

Jan Van den Bossche

De Vlaamse Jan Van den Bossche (1970) studeerde koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium van Gent. Hij verdiepte zich vervolgens in de oude muziek in Wenen, waar hij onder andere viola da gamba studeerde. Hij was lange tijd actief als zanger, onder andere bij het Arnold Schoenberg Chor (Wenen) en vocaal ensemble Ex Tempore (Gent). Vanaf 2000 was hij werkzaam bij de Organisatie Oude Muziek in Utrecht, eerst als programmeur en vanaf 2003 als directeur. In 2009 verliet hij de Organisatie Oude Muziek en werd voor drie jaar artistiek directeur van het Festival de Musica Antiga van Barcelona. Sinds 2012 is hij directeur van de Nederlandse Bachvereniging, waar hij ook het meerjarige project All of Bach onder zijn hoede heeft. In de periode 2007-2011 was hij ook actief als regisseur en maakte met de Compagnie Bischoff vijf muziektheatervoorstellingen. Van 2006 tot 2008 was hij voorzitter van de REMA (Réseau Européen de la Musique Ancienne) en tevens lid van de Commissie Muziek en Muziektheater van de Raad voor Cultuur.

Ann Demeester

Ann Demeester (1975) is een Belgisch letterkundige, kunstcritica en museumdirecteur. Ze studeerde Germaanse filologie, en was van 2006 tot 2014 directeur van de Appel arts centre. Sinds 1 februari 2014 is ze directeur van het Frans Hals Museum / De Hallen Haarlem. Van 2003 tot 2006 gaf zij leiding aan de Amsterdamse presentatieruimte W139. Daarvoor was Demeester curator en rechterhand van directeur Jan Hoet bij MARTa Herford, museum voor hedendaagse kunst in het Duitse Herford en werkzaam als assistent-curator in het museum SMAK in Gent. Daarnaast vervulde Ann Demeester tal van nevenfuncties - van Intendant Kunst en Stedelijke Ontwikkeling bij de Gemeente Amsterdam tot curator van de Baltic Triennial in Vilnius (2009) en co-curator van de Biënnale van Tirana (2003). Daarnaast is zij onder andere bestuurslid van Kunsten 92 en gastdocent aan de Universiteit van Amsterdam.

Harriet Duurvoort

Harriet Duurvoort is een veelzijdige, gedreven journalist en ondernemer op het gebied van media en cultuur. Een allrounder met verschillende specialismen en een ruime ervaring op het vlak van media en cultuur, productie, advies en projectmanagement. Sinds 2012 is zij columnist voor de Volkskrant, momenteel legt ze de laatste hand aan haar eerste literaire werk dat verschijnt bij Atlas Contact. Vanuit haar eigen productiemaatschappij ontwikkelt Duurvoort media- en cultuurproducties. Ze werkte als programmamaker voor de VPRO, de Humanistische Omroep en Contrast. Met haar productiemaatschappij was zij onder meer verantwoordelijk voor het multimediale jongerenpodium Generation Now! Daarnaast is zij actief als adviseur op het gebied van diversiteit, onder meer in relatie tot kunst en cultuur. Zo maakte ze een internationaal documentaire tweeluik en een boek over culturele diversiteit en beeldende kunst. Harriet Duurvoort leidt regelmatig debatten en discussies en is veelgevraagd als deskundige op het gebied van multiculturele jongerencultuur.