AFK & Prins Claus Fonds presenteren: Three Crossings

09/11/2017

Vanaf 22 november presenteert het Amsterdams Fonds voor de Kunst samen met het Prins Claus Fonds de tentoonstelling ‘Three Crossings: El Salahi, Hammons, Brouwn’. Deze driedelige expositie bevat werken van Ibrahim El-Salahi (Soedan, VK), David Hammons (VS) en Stanley Brouwn (Suriname, Nederland) op drie locaties in Amsterdam, als onderdeel van Amsterdam Art Weekend.

Driedelige expositie

De opening op 23 november in de Prince Claus Fund Gallery wordt gepresenteerd door Salah M. Hassan, curator van ‘Three Crossings’. Deze tentoonstelling brengt werken van drie hedendaagse kunstenaars samen op drie verschillende, locaties in Amsterdam. De werken van deze drie visionaire kunstenaars zijn innovatief, minimalistisch, scherp kritisch en toch voorzien van humor. Het leven en de identiteit van de drie kunstenaars zijn sterk bepaald door de diaspora en ieder van hen heeft op eigen wijze de moderne kunst wereldwijd beïnvloed en verrijkt. Salah M. Hassan, curator van 'Three Crossings':"Gedurende hun hele carrière blijven El Salahi, Hammons en Brouwn trouw aan hun vruchtbare en innovatieve visie ondanks de racistische en kapitalistische structuur van de kunstmarkt."

Over de kunstenaars:

Ibrahim El-Salahi (Soedan, 1930), meester van het Afrikaans en Arabisch modernisme en 2001 Prins Claus Laureaat, combineert Afrikaanse en Arabische tradities in nieuwe vormen. Hij was een van de oprichters van de invloedrijke ‘Khartoum School’ in de jaren ‘60, studeerde in Engeland en de VS en werd daarna Directeur Cultuur voor de Soedanese overheid. Vals beschuldigd van deelname aan een couppoging werd hij gevangengezet en vervolgens vertrok hij naar Engeland. Zijn werken werden getoond in Tate Modern’s eerste terugblik op Afrikaans Modernisme in 2013. De zwartwit werken in deze tentoonstelling behoren naar eigen zeggen tot zijn favorieten.

David Hammons (VS, 1943) is een van de belangrijkste conceptuele kunstenaars van deze tijd. Tijdens zijn carrière die meer dan 50 jaar omspant gebruikte hij verschillende media, vaak met visuele woordspelingen en gevonden voorwerpen die het Afrikaans-Amerikaanse leven onderzoeken en becommentariëren. Hoewel hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Amerikaanse kunstenaars van de afgelopen halve eeuw, vermijdt hij publiciteit, geeft hij weinig interviews en verkoopt hij zijn werk liever vanuit zijn studio dan via een galerie.

Stanley Brouwn (Suriname, 1935 – Nederland, 2017) Sinds 1962 tot aan zijn overlijden in mei dit jaar weigerde Stanley Brouwn zijn biografie en kunstwerken te laten reproduceren of printen in publicaties over zijn werk. De brochures van de Brouwn retrospectieven in het Van Abbemuseum in Eindhoven en in het MACBA in Barcelona (2005-2006) gaven aan dat zijn werk vooral "over metingen en echte afstanden gaat, en dus kunnen afbeeldingen van zijn werk alleen als vervormingen worden beschouwd." Om aan Brouwns verzoek tegemoet te komen en uit respect voor zijn nalatenschap, hebben we besloten de biografie van Brouwn niet te publiceren en de pagina's van de brochure over zijn tentoonstelling bij EENWERK blanco te houden.

Over de exposities: 

Ibraham El-Salahi 
By His Will, We Teach Birds How to Fly: Ibrahim El-Salahi in Black and White
 

Bevat zwartwit werken van El-Salahi, inclusief inkt en papier tekeningen van zijn By His Will serie, en het meer recente, dramatische The Arab Spring Notebook.

Locatie: Prince Claus Fund Gallery
Opening: 23 november met Salah M. Hassan / 18.00-20.00
Openingstijden tijdens het Amsterdam Art Weekend: Vrij 24 november 10-20.00 / Zat 25 & zon 26 november 12.00  –  18.00
Tentoonstellingsdata: 23 november 2017 tot 2 maart 2018
Aanmelden >

David Hammons
The Holy Bible: Old Testament

Met The Holy Bible: The Old Testament, een performatief werk ontworpen als een beperkte oplage van een gebonden goudopsnee editie van het boek van de Italiaanse kunsthistoricus The Complete Works of Marcel Duchamp.

Locatie: De Waalse Kerk
Opening: 25 november / 9.30-11.30
Openingstijden tijdens het Amsterdam Art Weekend:  Vrij 24 november 11.00 – 16.00 / Zat 25 november 09.30-11.30 - openingsontbijt 
Tentoonstelling data: 22 november 2017 tot 6 januari 2018
Aanmelden >

Stanley Brouwn
This Way Brouwn

Bevat This Way Brouwn, uit een interactieve conceptuele serie waarin voorbijgangers kaarten creëerden om de kunstenaar een routebeschrijving te geven, en een aantal werken en interventies uit zijn totale oeuvre.

Locatie: EENWERK 
Opening: 22 november / 18.00-20.00
Openingstijden tijdens het Amsterdam Art Weekend: Don 23 – zon 26 november / 12.00 – 18.00
Tentoonstellingsdata: 22 november 2017 tot 18 februari 2018

Aanmelden >

Over het Prins Claus Fonds & het AFK

Het Prins Claus Fonds en het AFK zijn voor 2017 een nieuwe samenwerking gestart om internationale kunst en buitengewone makers in Amsterdam te presenteren. Daarmee hebben het Prins Claus Fonds en het AFK het volgende doel: het creëren en stimuleren van wederzijdse inspiratie en co-creatie in de stad, en het neerzetten van nieuwe maatschappelijk-culturele ideeën.