AFK & Stadsarchief: Stadstekenaars van Amsterdam 2014 – 2016

May 23, 2016

Op 26 mei opent in het Stadsarchief de tentoonstelling Stadstekenaars van Amsterdam. Tijdens de tentoonstelling is Amsterdam te zien door de ogen van vijftien kunstenaars, waaronder stadstekenaars Hamid el Kanbouhi (2014), Dieuwke Spaans (2015) en Arie Schippers (2016). Naast de drie Stadstekenaars is werk te zien van de andere kunstenaars die in de afgelopen twee jaar een opdracht ontvingen van de Commissie voor de Tekeningen, een samenwerkingsverband van het AFK en het Stadsarchief.

Nieuwe stadstekenaar Arie Schippers

Stadstekenaars verbeelden het leven van de Amsterdammers, zoals de Stadsdichter de beleving van de stad in woorden vat. In 2014 werd met Hamid el Kanbouhi de eerste Stadstekenaar benoemd. Tijdens de opening van de expositie  geeft stadstekenaar Dieuwke Spaans (2015) het stokje over aan Arie Schippers. Schippers is een virtuoos tekenaar die mensen nieuwsgierig en scherp waarneemt tijdens hun dagelijkse bezigheden; in de rij bij de Starbucks of bij een kaartautomaat op het Centraal Station.

Naast het werk van de stadstekenaar zijn tekeningen te zien van Robbie Cornelissen, Marcel van Eeden, Claire Harvey, Arja Hop, Jantien Jongsma, Natasja Kensmil, Paul Klemann, Olphaert den Otter, Parra, Paul de Reus, Koen Taselaar en Marieke Zwart. De tentoonstelling is van 27 mei tot en met 11 september te bezoeken in het Stadsarchief Amsterdam.

Historisch perspectief

Op de tentoonstelling wordt bij elk van de vijftien kunstenaars een document tentoongesteld uit de collectie van het Stadsarchief. Meestal is gekozen voor een tekening of foto, soms een archiefstuk of boek. Zo hangt Arie Schippers naast Isaac Israels, Marieke Zwart naast Ed van der Elsken en Dieuwke Spaans naast Stanley Brouwn. Voor de expositie is daarnaast een audiotour gemaakt waarin de kunstenaars vertellen over hun werk.

AFK & Stadsarchief

Het Stadsarchief is het historisch documentatiecentrum van de stad Amsterdam, met 35 kilometer archieven; een historisch-topografische collectie met miljoenen kaarten, tekeningen en prenten; een bibliotheek en omvangrijke geluids-, film- en fotoarchieven. Naast het archiveren van bestaand materiaal geeft het Stadsarchief ook opdrachten op het gebied van beeldende kunst en fotografie. Voor de opdrachten Documentaire Fotografie en aankopen Topografische Atlas Amsterdam werkt het Stadsarchief samen met het Amsterdams Fonds voor de Kunst. De uitvoering ligt bij het Stadsarchief, voor de financiering is het AFK verantwoordelijk.

Beeld bij het artikel van  Arie Schippers,  Hamid el Kanbouhi en Dieuwke Spaans.