Bekendmaking genomineerden Amsterdamprijs voor de Kunst 2016

May 27, 2016

Op donderdag 2 juni aanstaande maakt het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) de genomineerden bekend voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2016. De shortlist bestaat uit kunstenaars of instellingen die een onderscheidende en actuele bijdrage leveren aan de kunst in de stad. Juryvoorzitter Tracy Metz presenteert de genomineerden vanuit de ambtswoning van de Burgemeester, in aanwezigheid van locoburgemeester en wethouder kunst en cultuur Kajsa Ollongren.

Over de Amsterdamprijs voor de Kunst

Het AFK kent jaarlijks de Amsterdamprijs voor de Kunst toe (driemaal € 35.000 en een unieke Amsterdam schaal) aan drie kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad. De longlist komt mede tot stand op basis van gemotiveerde voordrachten van vele Amsterdammers. Een vakjury - dit jaar onder leiding van journalist, auteur en presentator Tracy Metz - selecteert de uiteindelijke genomineerden.

De Amsterdamprijs voor de Kunst wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor de beste culturele prestatie en een prijs voor bewezen kwaliteit - voor makers die vanuit hun unieke, artistieke drive kunnen bogen op een bijzondere carrière. De prijs werd vorig jaar gewonnen door Renzo Martens, Ivo van Hove en Jan Versweyveld (hors concours) en Splendor.