Cultuurherstel matcht #1: Annemarie den Dekker en Els Sweeney-Bindels

Kunst-, cultuur- en erfgoedinstellingen in Noord-Holland die hun financiële basis willen versterken, kunnen voor bedrijfsmatig advies en coaching aankloppen bij het platform Cultuurherstel. Cultuurherstel matcht hen met ervaren professionals uit het bedrijfsleven. Een van de eerste koppels die via Cultuurherstel aan de slag zijn gegaan, bestaat uit Annemarie den Dekker (directeur Rijksmuseum Muiderslot) en Els Sweeney-Bindels (hoofd van het Amsterdamse kantoor van de Europese Investeringsbank).

Meekijken naar verdienmodellen

Annemarie ontdekte Cultuurherstel per toeval op LinkedIn. ‘We dachten meteen: doen! Onze vraag was gericht op iemand die zou kunnen meekijken naar onze verdienmodellen. Vanuit het Muiderslot zoeken we naar nieuwe manieren om de diverse onderdelen met elkaar verbinden: het kasteel met zijn geschiedenis en collectie, de tuinen, het water en de natuurlijke omgeving, en ons podium, het oudste van Nederland.

Cultuurherstel benaderde Els vanwege haar financiële achtergrond en hart voor cultuur en polste haar voor een belangeloze inzet als coach. De inspirerende omgeving zorgde bij Els voor de klik: ‘Het Muiderslot is heel anders dan de omgeving waar ik me op mijn werk in begeef. Ik vind dat ik hier met mijn neus in de boter ben gevallen. Na het kennismakingsgesprek stuurde ze Annemarie een LinkedIn-uitnodiging. Het viel haar op dat zij maar één gemeenschappelijke connectie hadden: Hans van Hooren, de projectmanager van Cultuurherstel. Blijkbaar kun je allebei een netwerk van duizend en nog wat connecties hebben en toch elk actief zijn binnen werelden die mijlenver uit elkaar liggen. Zonder Cultuurherstel was die verbinding er misschien nooit gekomen.

Ideale match

Volgens Annemarie was de match een kwestie van geluk. ‘Wat ik mooi vind, is dat wij een financiële vraag hadden en dat Els feeling heeft met cultuur. Als Muiderslot zijn we bezig met de maatschappelijke relevantie van cultuur. We zoeken naar andere verdienmodellen, om vervolgens te kunnen investeren in thema’s als eenzaamheid en duurzaamheid. Deze match brengt onze persoonlijke interessegebieden samen.’

Het Muiderslot werkt onder andere aan een plan om de horeca en de winkel buiten het kasteel te brengen. Annemarie is blij dat ze de expertise van Els hiervoor kan inzetten. ‘Aanvankelijk hadden we nogal open vragen rondom ons verdienmodel. Nu is Els die samen met mijn collega’s aan het finetunen. Haar perspectief is voor ons heel waardevol, net als haar expertise en kritisch denkvermogen.’ Het meedenken geeft ook Els veel voldoening. ‘De ondernemende aanpak van het Muiderslot en de mogelijkheid om het financiële te koppelen aan het maatschappelijke vind ik ontzettend inspirerend.

Gelijkwaardige sparringpartner

Annemarie benadrukt de noodzaak van transparantie tussen instelling en coach. ‘Vooraf hadden we besloten dat we dat we iemand een kijkje in de keuken zouden geven en, waar nodig, met de billen bloot zouden gaan. Zo’n samenwerking vraagt om een klik op menselijk vlak. Els en ik hadden die vanaf het eerste moment. Als coach is Els onafhankelijk. Het is waanzinnig fijn om een sparringpartner te hebben – niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn collega’s.

Annemarie en Els werken op basis van gelijkwaardigheid, iets waar ze allebei veel energie van krijgen. Of zoals Els het zegt: ‘Ik heb het gevoel dat ik bij het Muiderslot minstens zoveel kan halen als dat ik breng. Als ik hier deel van mag uitmaken, ben ík degene die geluk heeft.

Meedoen? 

Benieuwd naar de mogelijkheden van Cultuurherstel? Bezoek de website en doe de Quick Scan, of zoek voor vrijblijvend advies direct contact met projectmanager Hans van Hooren (06-57 320 302).

Directies van kunst-, cultuur(educatie)- of erfgoed-instellingen uit Noord-Holland die behoefte hebben aan zakelijk advies kunnen zich online aanmelden voor een traject. Na het invullen van de Quick Scan, volgt een mogelijk kennismakingsgesprek. Op basis hiervan matcht Cultuurherstel coaches aan organisaties. 

Cultuurherstel is een initiatief van de Amsterdamse Kunstraad en het Amsterdams Fonds voor de Kunst in samenwerking met Cultuur+Ondernemen, en wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland.