Genomineerden Amsterdamprijs 2018 in Het Parool, op AT5 en AmsterdamFM

October 2, 2018

De genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2018 staan momenteel volop in de belangstelling. In aanloop naar de uitreiking op 15 oktober maken Het Parool en AT5 een serie portretten van alle genomineerden. Op AmsterdamFM zijn de genomineerden te gast bij Atelier Amsterdam.

Het Parool

Deze week stond Framer Framed in de spotlights in het Parool, ondertussen alweer het achtste deel van de portrettenreeks over de genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2018.

Het Parool trapte de portrettenreeks af met juryvoorzitter Simone Weimans en AFK-directeur Annabelle Birnie. Birnie geeft aan heel gelukkig te zijn met de lijst met genomineerden waarmee de jury is gekomen in dit kroonjaar, waarin de prijs voor het vijftiende jaar wordt uitgereikt. Weimans noemt dat het voor de jury heel belangrijk is dat er nieuwe verhalen worden verteld en dat er nieuwe perspectieven worden getoond. Volgens haar is dit met namen als Red Light Radio, Nora Fischer, The Black Archives en Melanie Bonajo zeker het geval.

Bekijk hier alle verschenen artikelen >

AT5

AT5 maakt een serie waarin de genomineerden per categorie centraal staan. Deze week staan de drie genomineerden binnen de categorie Bewezen Kwaliteit centraal. Daarnaast delen ze op Facebook korte video’s waarin telkens één genomineerden centraal staat. Zo kwam eerder Jeffrey Babcock aan het woord en is het deze week de beurt aan Red Light Radio.

Bekijk hier alle afleveringen >

Aflevering rondom de Stimuleringsprijs:

AmsterdamFM

In het programma Atelier Amsterdam op AmsterdamFM zijn de genomineerden in aanloop naar de uitreiking te gast. Zo sprak Emma Louise Diest deze week met zangeres Nora Fischer. Eerder schoven Liesbeth Coltof en Danny van den Dungen en Marieke Stolk van Experimental Jetset al aan.

Luister alle afleveringen >   

Over de Amsterdamprijs voor de Kunst

Het AFK kent jaarlijks de Amsterdamprijs voor de Kunst toe (driemaal € 35.000 en een unieke Amsterdam ‘schaal-op-schaal’) aan drie kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad. De longlist komt mede tot stand op basis van gemotiveerde voordrachten van vele Amsterdammers. De jury selecteert de uiteindelijke genomineerden.

De Amsterdamprijs voor de Kunst wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor de beste culturele prestatie en een prijs voor bewezen kwaliteit - voor makers die vanuit hun unieke, artistieke drive kunnen bogen op een bijzondere carrière. In 2017 werd de prijs gewonnen door Muziekfestival Appelsap, theaterproducent Well Made Productions en beeldend kunstenaar Fiona Tan.