Kunstenaar Tim Breukers maakt nieuwe Amsterdamprijs

Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000 en een unieke sculptuur, die een relatie legt tussen de stad en de kunst. In opdracht van het AFK tekende kunstenaar Tim Breukers voor het ontwerp en de uitvoering van deze nieuwe fysieke prijs.

Skyline remix 
Tim’s unieke sculptuur belichaamt op een speelse manier de verschillende facetten van Amsterdam. De gebouwen, allemaal verschillend in functie, geschiedenis en uiterlijk, staan op elkaars schouders gestapeld in een balancing act: het Rijksmuseum, de A’damtoren en één van de bekende honingraatstructuur-flats uit de Bijlmer. Met deze mix van kenmerkende gebouwen geeft Breukers een nieuwe dimensie aan de contouren van de stad. Wat was, blijft bestaan - maar dan anders.

De sculptuur zit vol contrasten én technische uitdagingen. Tim vertelt dat je met klei speels en intuïtief kan werken, maar dat het materiaal ook breekbaar en grillig kan zijn alsof het een eigen wil heeft. Bij Sundaymorning@EKWC een residency en centre-of-excellence gericht op keramiek, heeft hij geëxperimenteerd met een nieuwe techniek: “Al duizenden jaren wordt klei gebruikt om voorwerpen te maken, een van de nieuwste dingen die je er mee kan doen is 3D printen. De geprinte lijnen accentueren de diagonalen in de architectuur, van de torentjes en ornamenten maakt de printer een soort slagroomtoefjes. Een handzaam stukje Amsterdam dat dankzij de aangebrachte tuitvormen ook gebruikt kan worden als tulpenvaas.”

Over Tim Breukers
Tim Breukers (1985) was resident aan de Rijksakademie Amsterdam (2013, 2014). Hij heeft samengewerkt met lokale bronsgieters in India (2016) en hij maakte ceramische collages geïnspireerd op de eetcultuur in Korea (2016). Zijn werk is opgenomen in de collecties van het Design Museum Den Bosch, Het Centraal Museum Utrecht en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast is hij werkzaam als docent op de School voor Jong Talent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Begin 2020 heeft Tim drie maanden aan monumentale sculpturen gewerkt bij Sundaymorning@EKWC.

Bekendmaking winnaars Amsterdamprijs 2020
Op 26 oktober is het zo ver! Dan worden de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2020 in drie categorieën bekend gemaakt: er is een Stimuleringsprijs, een prijs voor de Beste Prestatie en één voor Bewezen Kwaliteit. Deze drie winnende talenten ontvangen, naast de unieke sculptuur van Tim Breukers, een bedrag van €35.000.