De nieuwe podcast van het AFK: een ode aan de Amsterdamse makers, de stad en hun muze

Illustratie: Jikke Lesterhuis
Illustratie: Jikke Lesterhuis

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) presenteert A’muze: een podcast waarin Amsterdamse makers vertellen welke Amsterdamse muze hen inspireert. In Amsterdam lopen talloze makers rond, op zoek naar inspiratie. Waar vinden ze die? Wie is hun muze? De nieuwe, achtdelige podcastserie A’muze brengt maker en muze bij elkaar. Voor een prikkelend gesprek over kunst, inspiratie en – natuurlijk – Amsterdam. A’muze is een ode aan de Amsterdamse makers, de stad en hun muze. De eerste aflevering is nu te beluisteren op Spotify, of op onze eigen website

Een spontaan gesprek met een vreemdeling op het terras, een onverwachte opmerking van een vriend of een inspirerend perspectief van een raadslid. Het lijken misschien alledaagse interacties, zonder speciale betekenis. Toch kunnen ze leiden tot een gouden artistieke ingeving. In de podcast A’muze komen onder anderen actrice en theatermaker Yeliz Dogan, museumdirecteur Rein Wolfs en kunstenaars Bas Kosters en Charl Landvreugd langs, met hun muze natuurlijk. Zo nam modejournalist en programmamaker Aynouk Tan voormalig BIJ1-raadslid Nilab Ahmadi mee: “Ik kan me nog goed de eerste ontmoeting met Nilab herinneren. Ik bewonder haar enorm door haar perspectief op de wereld, er zit altijd een soort geopolitieke analyse in. Het opent luikjes in mijn hoofd, waardoor ik de wereld en vooral de ongelijkwaardigheid in de wereld beter begrijp. En dat neem ik weer allemaal mee in mijn eigen werk als kunstenaar.”

Ode aan de Amsterdamse maker
A'muze werd gemaakt in het kader van het 50-jarig bestaan van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Directeur-bestuurder Laurien Saraber: “Ik vind het belangrijk om een podium te geven aan alle inspiratiebronnen die de stad Amsterdam rijk is. Het is intrigerend om een kijkje te nemen in het dagelijks leven achter een kunstwerk. Dan kom je erachter dat die wereld niet per sé verheven of hoogdravend is, maar juist ook heel alledaags kan zijn. Deze podcast is een ode aan de Amsterdamse maker en al haar muzen.”

Rode wangen
Voor A’muze werkt het AFK samen met Publieke Omroep Amsterdam (POA), SALTO en regisseur Marjolein Frijling. Frijling: “In deze podcast voel je de onlosmakelijke verbinding tussen kunst en samenleving. Je hoort nooit eerder vertelde verhalen van kunstenaars over hun inspirator. Zo krijg je een unieke inkijk in hun hoofd en maakproces. Daarnaast voel je de rode wangen op het gezicht van de muzen door de lovende woorden van de kunstenaar.” Mirjam Eeken host de eerste vier afleveringen. De podcast werd opgenomen in het Medialab in Osdorp.