Samora Bergtop opent Nieuwjaarsbijeenkomst AFK, ACI en Amsterdamse Kunstraad

12/01/2018

Op 10 januari sprak theatermaker Samora Bergtop in een bomvolle Melkweg de Amsterdamse cultuursector toe, tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van het AFK, ACI en de Amsterdamse Kunstraad. Naast Samora Bergtop spraken onder meer Felix Rottenberg (voorzitter Amsterdamse Kunstraad) en AFK-directeur Annabelle Birnie, die wethouder Kunst en Cultuur Simone Kukkenheim interviewde.

Felix Rottenberg, voorzitter van de Amsterdamse Kunstraad, opende de bijeenkomst. In het kader van de op handen zijnde gemeenteraadsverkiezingen, vroeg hij onder meer blijvend aandacht voor de aanbevelingen van de Kunstraad – waaronder het advies ‘De stad is nooit af’.

Klokkenluiders en bouwers

In een krachtige keynote-speech stelde Bergtop vervolgens de veranderende stad aan de kaak: Amsterdam, nu de kleur binnen de ring zo rap verdwijnt lijk je zelf niet goed meer te weten wie en wat deze stad maken. Dat zijn niet de kant-en-klare ketenformules die de stad nutellariseren, of een soy chai latte in de zoveelste coffeebar. Het zijn niet de multinationals, de banken of de projectontwikkelaars met hun wilde groeiplannen voor de huizenmarkt. Hoe kan je trots zijn op een wereldstad die bakken toeristen trekt van over de hele wereld, maar die zelf al zijn streken verliest?”

Het tegengaan van de ‘vermarketing’ van de stad is waar innovatie volgens Bergtop echt omgaat, en die omslag vergt een inclusieve aanpak. “Amsterdam, ik wil je uitdagen om je geschiedenis te verrijken met de verhalen die we vergeten zijn in onze geschiedenisboeken. Niet om elkaar te beschuldigen - maar om ons van het verleden te laten leren, om imperfectie te omarmen en te helen. Dat je gevoeliger wordt voor de klokkenluiders die dit culturele archief op de kaart zetten. Gevoeliger voor de bouwers aan een cultuuromslag, waarin kunst en creativiteit de mens grijpt in al haar verscheidenheid.” Bergtop eindigde haar betoog met een oproep aan alle aanwezigen om zelf onderdeel te zijn van die cultuuromslag: Laten wij samen die klokkenluiders en bouwers zijn – vertellers van het andere verhaal, vanaf het podium tot ver daarbuiten.”

Lees hier de volledige keynote-speech van Samora Bergtop.

Het hele verhaal

AFK-directeur Annabelle Birnie gaf aan de woorden van Samora Bergtop ter harte te nemen. Ze roemde daarbij de kwaliteiten van Bergtop als theaterproducent vanuit Well Made Productions, in 2017 één van de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst (categorie Stimuleringsprijs). In een tweegesprek met wethouder Kunst en Cultuur Simone Kukenheim verklaarde laatstgenoemde eveneens de handschoen te willen oppakken. “Juist nu in het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen kan er veel. We gaan als gemeente de komende tijd het debat opstoken. ‘Groei, wat betekent dat?’ In het centrum, maar ook in stadsgebieden als Nieuw-West en Zuidoost.”

Indachtig de speech van Bergtop haalde wethouder Kukenheim het belang aan van een op te richten museale voorziening voor de geschiedenis van het Nederlandse slavernijverleden. “Dit verhaal verdient zijn eigen plek, omdat het héle verhaal verteld moet worden – dat is zo belangrijk.”    

Annabelle Birnie sloot af met een oproep aan alle meerjarig gefinancierde organisaties om in het komende jaar standpunten over de sector zoveel mogelijk te delen tijdens de monitorgesprekken met secretarissen van het AFK, zodat het fonds een goed beeld van de kunstsector naar voren kan brengen in het debat. Birnie dankte tenslotte alle aanwezigen voor hun komst, in het bijzonder de ACI en de Amsterdamse Kunstraad, als ook de Melkweg als locatiepartner.