Zomerborrel Amsterdamse cultuursector

Maandag 4 juli vond de  sectorbrede  Zomerborrel van het  Amsterdams Fonds voor de Kunst, Amsterdamse Cultuur Instellingen en de Amsterdamse Kunstraad plaats in  een  goedgevuld  Muziekgebouw aan ‘t IJ. De traditionele nieuwjaarsbijeenkomst werd dit jaar verruild voor een zomerse borrel en werd ingeluid  met  een speech van wethouder Kunst & Cultuur, Touria Meliani. Winnaar van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2021 Cherella Gessel gaf een daverend optreden en speech.   

In een zonovergoten Muziekgebouw aan ’t IJ sprak wethouder Kunst & Cultuur, Touria Meliani, de Amsterdamse cultuursector toe. Zij bedankte de Kunstraad, het AFK en de ACI en benoemde onder andere dat dit ‘het begin was van een spannende tijd’. Meliani richtte zich tot het Amsterdamse kunstenveld: “Uit deze crisis zal veel creativiteit voortkomen, de cultuursector zal blijvend veranderen en moet ook veel weerbaarder worden. En tegelijkertijd moeten we elkaar kritisch in de ogen kijken, het gaat niet alleen om geld. Er liggen veel diep weggestopte problemen waar we naar moeten kijken; diversiteit, representatie en grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector. Maar eerst vindt u mij aan uw zijde om de zalen weer vol te krijgen”. 

Cherella Gessel sprak tijdens haar speech over de uitdaging die zij als queer, zwart, female bodied persoon van Afro-Caribische afkomst en andere makers kunnen ervaren bij het aanvragen van subsidie bij fondsen en de belangrijkheid van representatie in het kunstenveld; “Het is belangrijk dat mijn community, mensen zoals ik, worden benaderd en dat er begeleiding is om fondsen aan te schrijven”.

De zomerborrel was een groot succes, alle partijen uit de Amsterdamse cultuursector waren goed vertegenwoordigd. Bekijk de foto’s voor een impressie van de borrel.