AFK Ontwikkelbudget: 19 aanvragen toegekend

Schoenen ontwikkelt door Jólan van der Wiel voor Iris van Herpen
Kleding door Jólan van der Wiel voor Iris van Herpen
Modeshow Jólan van der Wiel en Iris van Herpen
Schoenen ontwikkelt door Jólan van der Wiel voor Iris van Herpen
July 21, 2016

Voor in Amsterdam gevestigde kunstenaars die hun carrière een artistieke kwaliteitsimpuls willen geven, heeft het AFK een Ontwikkelbudget van maximaal €15.000 beschikbaar. In de eerste helft van 2016 zijn 19 aanvragen voor deze regeling gehonoreerd. De ingediende ontwikkelplannen richten zich op de versterking van de positie van de desbetreffende Amsterdamse kunstenaars. Filmmaker Kaweh Modiri, ontwerper Jólan van der Wiel en musicus Ben van Gelder zijn drie van de gehonoreerde aanvragers voor het Ontwikkelbudget.

Kaweh Modiri

Filmmaker Kaweh Modiri maakte afgelopen half jaar indruk met de overtuigende film Bodkin Ras over een jonge vluchteling op zoek naar een niet bestaand thuis in een afgelegen dorp in Schotland. De film ging in februari in première op het IFFR en won de Fipresci International Critics Prize. Daarnaast werd Bodkin Ras geselecteerd voor het prestigieuze South by Southwest Festival in Austin, Texas. Eerder werd zijn  afstudeerfilm Mijn inbreker en ik in 2011 geselecteerd voor IFFR en bekroond met de René Coelho Award.

Modiri richt zich tijdens zijn ontwikkeltraject op het maken van filmische scènes maken waarin hij Amsterdam portretteert en ensceneert. De nadruk ligt daarbij op de visuele weergave van Amsterdam, en op de karakters die deze randen bevolken. Modiri laat Amsterdam zien vanuit karakters die hun dagen en nachten in de stad doorbrengen, maar die nog geen wortels in de stad hebben geschoten, en mede daarom een ander perspectief hebben op de stad. Daarnaast werkt hij in deze periode aan de ontwikkeling van een tv-drama dat zich geheel in Amsterdam afspeelt.

 

Jólan van der Wiel

Ontwerper Jólan van der Wiel studeerde in 2011 af aan het designLAB van de Gerrit Rietveld Academie en richtte in datzelfde jaar zijn studio op. Van der Wiel onderzoekt in zijn ontwerpen de kracht van natuurlijke elementen binnen de mode, architectuur, kunst en design. Samen met Iris van Herpen ontwikkelde van der Wiel in 2013 de Magnetic Motion Collection die met hulp van krachtige magneten tot stand kwam. Eerder maakte Jólan van der Wiel met dezelfde techniek zijn Gravity Stools.

Met ondersteuning van het Ontwikkelbudget zal van der Wiel zich het komend jaar richten op zijn experimentele project ‘Odd Environments’. Het doel is een jaarlijks gecureerd ontwerpconcept in Amsterdam waarin hij elk jaar een andere extreme omgeving centraal stelt; van de Noordpool, een aardbevingszone, een post-kernramp omgeving tot de tropen of de planeet Mars.

Ben van Gelder

Musicus en componist Ben van Gelder bracht al twee goed ontvangen albums uit; in 2011 Frame of Reference, in 2013 gevolgd door Reprise. Dit laatste album kreeg van De Volkskrant een lyrische recensie en vijf sterren. Van Gelder won de Deloitte Jazz Award en stond in de halve finale van de prestigieuze Thelonious Monk International Jazz Saxophone Competition.

Binnen zijn ontwikkeltraject richt hij zich op onder meer het verdiepen van zijn signatuur als componist en het creëren van nieuw werk voor een uitgebreide formatie dat zal worden uitgevoerd door een Nederlands topensemble op vooraanstaande podia. Het is zijn streven om klassieke compositietechnieken samen te brengen met geïmproviseerde muziek. Met dit doel voor ogen gaat hij lessen volgen bij de Argentijnse componist Guillermo Klein en de Cubaanse percussionist Roman Diaz. Beiden grootheden op het gebied van gecomponeerde muziek vermengd met improvisatie.

Ontwikkelbudget

Het Ontwikkelbudget is doorlopend aan te vragen voor professionele kunstenaars binnen alle disciplines, van dans en muziek tot theater, beeldende kunst en design. Kunstenaars dienen minimaal vier jaar professioneel werkzaam te zijn en in Amsterdam ingeschreven te staan. Lees meer over het aanvragen van het budget en welke voorwaarden van toepassing zijn voor het ontwikkelbudget.

Naast Kaweh Modiri, Jolán van der Wiel en Ben van Gelder zijn in de eerste helft van 2016 ook de aanvragen van Mirella Muroni, Goeun Bae, Irene Kopelman, Jantine Wijnja, L.P.M. Buurman, Danielle van Vree, Noor Nuyten. Anna Hoetjes, Olga Ganzha, Noa Giniger, D. de Moraes, Paula Colchero, Jorinde Keesmaat, Jean Hubert, Maarten Tromp en Michael Tedja gehonoreerd. Voor het totale overzicht van gehonoreerde aanvragen kijkt u bij de Toekenningen Ontwikkelbudget.

Benieuwd naar Reprise van Ben van Gelder, luister het hier: