AFK Uitgelicht - de kleurrijke wereld van Esiri Essi

April 17, 2018

‘AFK Uitgelicht’ vertelt de verhalen van Amsterdamse kunstenaars en culturele organisaties vanuit verschillende disciplines - van dans en muziek tot theater en beeldende kunst.  Met steun van het AFK realiseren zij uiteenlopende projecten en activiteiten.

In deze editie het verhaal van beeldend kunstenaar Esiri Essi. Dankzij het Ontwikkelbudget brengt zij haar fascinatie met polaroids tot leven op kleurrijke doeken, als een ode aan haar familiegeschiedenis en het dagelijks leven.

Kleurtinten met een diepe onderlaag

Per toeval stuitte Essi vorig jaar op een website met oude polaroids van onbekende mensen in hun dagelijks leven. Denk aan een familieportret, dansende vrouwen of spelende kinderen op een verjaardag. “Ik was gelijk verkocht en begon met het schilderen van een serie gebaseerd op de polaroids. Er hangt een gloed over die oude foto’s heen, die zachtheid wil ik vastleggen op canvas.”  Door haar Brits-Nigeriaanse achtergrond is Essi opgegroeid in een wereld vol kleur: met stoffen in duizend felle tinten tot kleurrijke gerechten.

Reflectie 

Daarnaast heeft ze een fascinatie met foto’s. Als dochter van Nigeriaanse ouders groeide ze op in Engeland zonder verdere familie. Door middel van foto’s uit Nigeria schetste ze een beeld over haar herkomst. Polaroids doen Essi daar aan terugdenken. “Via sociale media wordt veel op beeld vastgelegd, zonder enige reflectie. Met polaroids is dat anders. Je kunt ze vasthouden, ze zijn gemaakt om een leven lang mee te gaan. Dat geeft voor mij meer gewicht. Ook kunnen polaroids niet worden gedupliceerd omdat het origineel altijd het origineel zal blijven.”

Een gesprek via schilderijen

Op canvas probeert Essi het verhaal achter de polaroids te achterhalen en verweeft dat met haar eigen gevoel. Ze vult het canvas met felle kleuren olieverf en verwerkt soms fysieke afbeeldingen op de achtergrond. “Als beeldend kunstenaar gebruik ik de polaroids, ik transformeer ze en druk er mijn eigen stempel op. Ik laat voor de kijker genoeg ruimte over voor de eigen interpretatie, zo zien zij dingen die niet eerder geïdentificeerd zijn.” Communicatie speelt een grote rol in het werk van Essi. Haar schilderijen zijn niet abstract maar juist figuratief. “Zelf kom ik uit een working class gezin en ben niet opgegroeid met kunst. Ik wil dat mijn werk bij iedereen iets opwekt zonder dat ze het gevoel hebben dat ze het niet begrijpen. Ik start als het ware het gesprek met mijn schilderijen en de kijkers kunnen het gesprek afmaken.”

Over het Ontwikkelbudget

Essi heeft het Ontwikkelbudget aangevraagd om zich een jaar lang te focussen op het schilderen van deze polaroid-serie. Zij gebruikt het Ontwikkelbudget voor de huur van haar studio, research en de aanschaf van schildermateriaal. Haar doel is het aankomende jaar zo’n acht polaroidschilderijen te maken die de basis vormen voor een nieuwe expositie. Lees hier meer over het Ontwikkelbudget.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom het AFK? Schrijf je dan in voor de Nieuwsbrief

Interview en beeld: Lotte Stig