AFK Uitgelicht - Lauren Mae Murphy

AFK Cultuurverkenner Lauren Mae Murphy, foto: Prins de Vos
AFK Cultuurverkenner Lauren Mae Murphy, foto: Prins de Vos
May 4, 2016

Als grootstedelijk kunstfonds gelooft het AFK in een beleid dat het hele Amsterdamse ecosysteem stimuleert en kunst zichtbaar maakt over de hele stad. In het Jaarverslag 2015 worden smaakmakers binnen de wijken geïnterviewd. Het laat vanuit verschillende stadsgebieden zien hoe cultuur het leven in de stad kleur geeft en iets los kan maken. Vandaag het woord aan; Lauren Mae Murphy, AFK Cultuurverkenner in Amsterdam Noord.

“Het volkse aspect komt terug in de kunst.”

“Cultuurverkenners zijn de oren en ogen van het AFK. Wij signaleren wat er in de verschillende stadsdelen gebeurt op het gebied van cultuur en kunst. We bezoeken voorstellingen, festivals en andere kunstprojecten en rapporteren daar over. En ja, dat is zo leuk als het klinkt.” Lauren Mae Murphy is cultuurverkenner in Amsterdam-Noord. Eén keer in de maand stuurt ze een verslag naar het AFK over wat haar is opgevallen op cultureel vlak. Zo ziet ze het effect dat kunst op het stadsdeel heeft. En dat is overwegend positief.

“Noord heeft zich aan de IJ-oevers succesvol ontwikkeld. Mensen weten de Tolhuistuin en EYE inmiddels te vinden. De nieuwe lichting culturele pioniers zijn verder Noord in getrokken. Ook dat is een goede zaak. In een wijk als de Banne zijn nog steeds veel problemen met bijvoorbeeld jongeren die van school gaan. Zulke wijken kunnen baat hebben bij een culturele impuls. Je ziet het met exposities die in de wijken zijn gehouden. Daarvoor worden gesprekken gevoerd met buurtbewoners en uit die dialogen ontstaan weer nieuwe verbanden.”

Behalve verassende verbanden zorgen die culturele vernieuwers volgens Murphy ook op artistiek gebied voor spannende dingen. “Een voorbeeld is Winters Binnen, het festival dat zich in huiskamers, winkels en cafés afspeelt. Maar ook partijen als Over het IJ Festival en collectief Hot Mama Hot zijn goed bezig.”

Murphy denkt dat ieder stadsgebied een eigen karakter heeft. “Noord heeft iets – ik wil niet te veel in kneuterwoordjes vervallen – knus, iets intiems en volks, en tegelijkertijd iets experimenteels. En dat komt terug in de kunst.” Het volkse zorgt tegelijkertijd voor uitdagingen. Sommige wijken in Noord lijken in eerste instantie niet persé op culturele pioniers te wachten, ziet Lauren. “Gemeenschappen in dit stadsdeel kunnen heel gesloten zijn. Maar soms is het een kwestie van de juiste vragen stellen. Laatst vroeg een instelling aan bewoners in De Banne wat ‘mensen van cultuur in de wijk vonden.’ Daar kwam geen antwoord op. Maar toen vroeg de organisatie: ‘Wat zouden jullie voor nieuws in je eigen straat willen zien?’ Toen kwam er wel respons: mensen wilden bijvoorbeeld wel een filmavond in de buurt.”

Lauren Mae Murphy - AFK cultuurverkenner (in Noord)

De cultuurverkenners van het AFK zijn actief in de Amsterdamse stadsgebieden Noord, Nieuw-West, Zuidoost, Oost en West. Cultuurverkenners registreren relevante ontwikkelingen op kunstgebied binnen de wijken, lokaliseren en verbinden nieuwe culturele initiatieven, wijzen kunstenaars en culturele organisaties op de mogelijkheden van het fonds en geven gerichte tips. Lauren Mae Murphy is sinds november 2014 cultuurverkenner in Noord. De functie van cultuurverkenner is onbezoldigd en biedt jonge, ambitieuze mensen in de kunstsector de mogelijkheid om hun netwerk flink uit te breiden en te delen in de kennis van het fonds.

Interview: Jan van Tienen. Foto door Prins de Vos. Bekijk het Jaarverslag 2015.