AFK & Volkskrant Beeldende Kunst Prijs: Nominatie Taocheng Wang

April 17, 2016

Op 17 april zijn in AVROTROS Kunstuur de vijf genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2016 bekendgemaakt. AFK-directeur Clayde Menso is dit jaar één van de vijf scouts die voor deze prestigieuze prijs een jonge, talentvolle kunstenaar mocht voordragen. Taocheng Wang viel hem op binnen talentprogramma 3Package Deal (lichting 2014) vanwege haar hoge productiviteit en kwalitatieve werk met een zeer eigen signatuur. De overige genomineerden voor de prijs zijn kunstenaars Alexis Blake, Jan Hoek, Anouk Kruithof en Jay Tan.

Taocheng Wang

Clayde Menso stelt: “Als grootstedelijk kunstfonds is het AFK gespitst op bijzonder talent dat iets toevoegt aan het veelzijdige en dynamische kunstenveld binnen de stad. Taocheng Wang is zo’n talent.” Taocheng Wang (1981) was al geruime tijd als schilder actief in China voor ze haar kunstenaarschap voortzette aan de Städelschule in Frankfurt en De Ateliers in Amsterdam. Ze is gefascineerd door dagelijkse beelden en objecten die ze verbindt aan (historische) thema’s, werkend vanuit uiteenlopende disciplines – van videokunst en installaties tot traditionele Chinese schilderkunst. Wang haar werk kenmerkt zich door emotionele onderstromen, die dan weer poëtisch, dan weer confronterend zijn. Taocheng Wang is verbonden aan Galerie Fons Welters in Amsterdam.

3Package Deal talent

In 2014 maakte Taocheng Wang deel uit van de tweede lichting van de 3Package Deal, een talentontwikkelingsprogramma van het AFK in samenwerking met Bureau Broedplaatsen. In hetzelfde jaar was ze de unanieme winnaar van de Collectors of Contemporary Art (C.o.C.A.), wat resulteerde in een eerste solotentoonstelling ’Forest, A Man, A Baby & Aristocratic Life’ tijdens Art Rotterdam Week. In februari 2015 presenteerde het Stedelijk Museum in het kader van de 3Package Deal een performance van Taocheng Wang, aan de hand van het beroemde Aziatische sprookje ‘Het verhaal van de Bamboesnijder’. Vanuit Galerie Fons Welters opende datzelfde jaar ‘A home made travel MV series’, een tentoonstelling rond vijf films van Wangs hand over haar relatie tot de Waddeneilanden. Volgens Clayde Menso vertaalt Wang “de complexe processen die de globaliserende wereld van vandaag vormen en hervormen naar sprankelend en aansprekend werk, dat steeds opnieuw intrigeert.

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2016

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs zet jong talent in de schijnwerpers en geeft hun carrière een impuls. De prijs wordt toegekend aan kunstenaars van 35 jaar en jonger. Naast Taocheng Wang behoren Alexis Blake, Jan Hoek, Anouk Kruithof en Jay Tan tot de overige genomineerden. Hun werk is vanaf 8 oktober 2016 te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. De winnaar wordt gekozen in december van dit jaar en ontvangt € 10.000.

De lijst met winnaars van het afgelopen decennium bevat namen als Femmy Otten, Guido van der Werve en Floris Kaayk. Omdat de prijs voor de tiende keer wordt uitgereikt, wordt dit jaar daarnaast een overzichtstentoonstelling samengesteld van alle winnaars en publieksfavorieten sinds 2006.

Benieuwd naar de AVROTROS Kunstuur aflevering waarin de vijf genomineerden bekend zijn gemaakt? Bekijk de aflevering terug.