Amsterdamprijs 2021: wie draag jij voor?

Corona en alle maatregelen hebben de cultuursector in het hart geraakt. Toch is er veel bijzondere kunst te zien, te horen en beleven. Wie verdient het dit jaar om de Amsterdamprijs voor de Kunst te winnen? Vanaf vandaag kunnen alle Amsterdammers weer kunstenaars en culturele organisaties voordragen voor de felbegeerde Amsterdamprijs á € 35.000. Zeker in coronatijd kan de prijs veel betekenen voor jouw favoriete kunstenaar of culturele instelling. Wie draag jij voor? Laat het ons weten via de online stembus en motiveer je keuze!

Ook in coronatijd zijn er verrassende kunstprojecten, optredens, exposities of initiatieven die opvallen. Wat sprong er het afgelopen jaar uit wat jou betreft? Welke innovatieve maker of organisatie heb jij ontdekt? En wiens werk is al jaren baanbrekend binnen het kunstenveld? De longlist voor de Amsterdamprijs voor de Kunst komt jaarlijks tot stand op basis van inzendingen van honderden Amsterdammers. Een vakkundige jury selecteert uit deze lijst de uiteindelijke genomineerden. Wie weet gaat jouw voorgedragen kunstenaar, werk of culturele organisatie uiteindelijk naar huis met de prijs (€ 35.000 én een uniek kunstwerk).

Online stembus

Voordragen kon tot en met 7 mei en de stembus is nu gesloten.

Let op: één enkele voordracht van een kunstenaar, organisatie of diens kunstproject is genoeg om door de jury geselecteerd te worden. Bij het selecteren van de genomineerden kijkt de jury naar de motivatie van je keuze, en NIET naar het aantal inzendingen per voorgedragen kunstenaar/organisatie/werk. Schrijf daarom een korte, duidelijke motivatie voor de jury. Voordragen kan tot en met 7 mei 2021.

Over de Amsterdamprijs voor de Kunst

Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of organisaties die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. Deze belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor het beste culturele werk van het jaar en tenslotte een prijs voor bewezen kwaliteit. De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000 en de unieke sculptuur ‘Skyline remix’, ontworpen door kunstenaar Tim Breukers.

My Daily Shot of Culture: wie draag jij voor?

Weet jij al wie je gaat voordragen, of zoek je nog inspiratie? Dit jaar gaan Jip en de vloggers van My Daily Shot of Culture op bezoek bij de winnaars van vorig jaar én in gesprek met bekende en minder bekende Amsterdammers over hun favoriet: Op zoek naar Amsterdamse kunstenaars en organisaties die het verdienen om de grootste kunstprijs van de stad te winnen. De komende weken nemen ze je mee in hun zoektocht. De eerste vlog kun je nu bekijken.