Digitale Daadkracht: Gratis online kennissessie 'Best of both worlds' 15 juni

DEN Kennisinstituut cultuur & digitalisering en het Amsterdams Fonds voor de Kunst bieden in mei en juni 2021 gratis online kennissessies aan voor culturele organisaties en creatieve makers, onder de noemer Digitale Daadkracht: digitalisering in de cultuursector. De Gemeente Amsterdam financiert deze reeks om de cultuursector te ondersteunen bij het toekomstbestendiger maken van hun werkpraktijk. De productie en live streaming zijn in handen van Pakhuis de Zwijger. Aanmelden voor specifieke sessies of de gehele reeks kan via de website van Pakhuis de Zwijger.

De culturele sector futureproof

Eind maart lanceerde Gemeente Amsterdam een breed en integraal Steunplan kunst en cultuur. Hieruit is de financiering van de reeks kennissessies voortgekomen. Deze reeks rondom digitalisering is een manier om de sector te versterken en in de toekomst sterk te houden. Culturele organisaties en creatieve zelfstandigen krijgen hierin handvatten om hun eigen digitale strategie te ontwikkelen. In een hybride werkpraktijk kunnen zij hun aanbod zowel offline als online presenteren en daarmee hun publieksbereik vergroten.

Touria Meliani (wethouder Kunst en Cultuur): “Kunst en cultuur gaan over ontmoeting en vernieuwing. Door de coronacrisis zijn fysieke bijeenkomsten niet mogelijk en steeds meer instellingen en makers proberen daarom via digitale manieren hun publiek te bereiken. Daar hoort ontwikkeling van nieuwe platforms en verdienmodellen bij. Dat willen we met het gemeentelijk steunplan stimuleren want we verwachten dat zulke vormen van ontmoeting de sector in de toekomst nog veel meer te bieden hebben.”

Online kennissessies

De reeks van acht online kennissessies loopt van 11 mei tot en met 29 juni 2021. Het hele kennisgebied rond digitalisering in de cultuursector komt aan bod. Het AFK verzorgt drie sessies voor individuele makers en DEN vijf sessies voor kleine en grote culturele organisaties. Zie voor uitgebreide beschrijvingen: https://dezwijger.nl/programmareeks/digitale-daadkracht. Pakhuis de Zwijger zendt de sessies uit via hun livecast, iedere dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur. Na afloop van de uitzending volgt een interactief deel, waarin sprekers en deelnemers met elkaar in gesprek gaan. De hele reeks zal terug te kijken zijn via de websites van Pakhuis de Zwijger en DEN en het Youtube-kanaal van het AFK.

Sessie 6: Best of both worlds (15 juni)

Straks mag de culturele sector haar deuren weer openen. Daar kijken we reikhalzend naar uit, maar of we helemaal teruggaan naar hoe het was? Wat heeft digitalisering ons opgeleverd, wat willen behouden en hoe vind je een balans tussen digitale en fysieke activiteiten? In deze sessie voor creatieve makers maak je kennis met kunstenaars en organisaties die een hybride praktijk hebben of hebben opgezet: projecten waarin de digitale en live elementen als vanzelfsprekend samenkomen.   

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van Pakhuis de Zwijger aanmelden voor specifieke sessies of de gehele reeks.

Sessie 4: Leiderschap en digitale transformatie (22 juni)

Wat verstaan we onder digitale transformatie en waar staat jouw organisatie op dat gebied? Welke nieuwe vraagstukken kom je tegen als je in wilt spelen op de kansen van digitale transformatie? Hoe ga je daar effectief mee om? In deze sessie maakt Chantal Keijsper (mede-eigenaar van trainingsbureau Injoin en directeur van Het Utrechts Archief) je wegwijs in de uitdagingen rondom digitale transformatie en digitaal leiderschap. Je gaat aan de slag met een model om de digitale volwassenheid van je organisatie in kaart te brengen en je verkent welke stappen je kunt zetten om digitaal volwassener te worden. Daarbij krijg je inzicht in wat digitaal leiderschap betekent voor jouw organisatie en krijg je tips over hoe je je leiderschap verder kunt ontwikkelen.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van Pakhuis de Zwijger aanmelden voor specifieke sessies of de gehele reeks.