Drie Nieuwe Cultuurverkenners bij het AFK

March 13, 2017

De Cultuurverkenners zijn de ogen en oren van het AFK in de stadsgebieden. In West, Oost en Zuidoost zijn drie nieuwe gezichten aan hun tweejaarlijkse termijn als Cultuurverkenner begonnen. We stellen deze verkenners graag even voor; en vroegen hen naar hun doelen en verwachtingen voor de komende periode op de kunst en cultuurgebied.

Oost – Martin van der Heide

Martin van der Heide is muzikant en maakt onderdeel uit van het elektronische Indie-duo Änimal. Hij volgt Het Fundament, een ondernemersprogramma voor kunstenaars van Cultuur+Ondernemen en de Gemeente Amsterdam. Eerder was hij bestuurslid van Studio/K en onderdeel van EYE EXPOSED. Ook werkt hij bij de Linnaeus Boekhandel, de literaire ontmoetingsplek van Amsterdam-Oost. Hij is afgestudeerd in Communicatie- en Informatiewetenschappen, waarbij hij de minor Kunst, Beleid en Maatschappij volgde. Oost noemt hij een stadsgebied met veel gezichten: ‘Van Zeeburg tot Betondorp en van het Ooster- tot het Diemerpark; in iedere buurt hangt een andere sfeer. Dat komt terug in het culturele aanbod en de evenementen die er zijn. Toch is Oost één geheel.’ Martin wil de verschillende culturele aspecten van het stadsgebied Oost als Cultuurverkenner meer naar voren halen door partijen met elkaar in contact te brengen. De opening van Lola Lik een ontwikkeling die hij met grote interesse volgt. ‘Lola Lik is een broedplaats en een asielzoekerscentrum met als doel verbinding in tijden van verdeeldheid.’

Zuidoost - Pearl Boamah

Pearl Boamah woont al bijna haar hele leven in Zuidoost. Ze is student Communicatie aan de Hogeschool Inholland. Pearl heeft zowel voor als achter de schermen ervaring opgedaan in de kunstsector. Zo maakte ze bij theatergroep DEGASTEN deel uit vanhun talentontwikkelingsprogramma, en tourde ze vanuit dit jongerengezelschap langs diverse Nederlandse theaters. ook liep ze stage bij Kunstbende op het gebied van talentontwikkeling bij . Over haar rol als Cultuurverkenner stelt Pearl: “Het is mijn doel als Cultuurverkenner om drempels te verlagen waardoor mensen durven aan te kloppen bij het AFK. Zij kunnen vervolgens het stadsdeel positief beïnvloeden met inspirerende kunstprojecten. Mijn passie ligt in het vinden van mogelijkheden om mensen met elkaar en hun talenten te verbinden.” Pearl wil zich daarnaast de komende twee jaar verdiepen in het vraagstuk hoe diversiteit meer verweven kan worden in alle lagen van de culturele sector.

West – Robin Vermeulen

Robin Vermeulen is erfgoedprofessional en cultuureducator. In 2015 studeerde hij af aan de Reinwardt Academie. Hij volgt momenteel de Master Education in Arts aan het Piet Zwart Institute. Daarnaast is hij als zelfstandige verbonden aan verschillende instellingen in de stad, onder andere als medewerker educatie bij het Amsterdams Andalusisch Orkest. Als Cultuurverkenner is het zijn doel het AFK zo toegankelijk mogelijk te maken voor kunstenaars en cultuurmakers in West. "Als Cultuurverkenner duik ik graag de wijk in, op zoek naar uiteenlopende initiatieven. West heeft veel gezichten, van het noordelijke deel dat grenst aan de industriële stadsrand tot het zuidelijke deel dat subtiel overloopt in stadsdeel Zuid. Deze verscheidenheid wordt weerspiegeld in de initiatieven die ontstaan in West.Ik kijk uit naar de diversiteit op cultuurgebied die het stadsdeel te bieden heeft, en hoe ik dit kan koppelen aan de mogelijkheden bij het AFK."

Cultuurverkenners

De drie nieuwe Cultuurverkenners maken een team compleet dat al bestond uit Cultuurverkenners Mara-Joy Elfring voor Nieuw-West en Jur Jacobs voor Noord. Voor vragen kunt u altijd terecht bij de Cultuurverkenner van uw stadsdeel. Kijk hier voor de contactgegevens van de Cultuurverkenners.

Van onverwachte ontwikkelingen in Noord of (Nieuw-)West, tot inspirerende initiatieven in Oost en Zuidoost doen de Cultuurverkenners verslag op het beeldblog AFK in de Stad. Hier laten zij zien wat het AFK in de stad mogelijk maakt: een blik voor- of achter de schermen van bijzondere voorstellingen, exposities, festivals en andere initiatieven binnen het kunstenveld van Amsterdam.