Genomineerden Amsterdamprijs in Het Parool, op AT5 en AmsterdamFM

July 13, 2016

Deze zomer staan de genomineerden van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2016 weer volop in de belangstelling. In aanloop naar de uitreiking op 25 augustus maken Het Parool en AT5 een serie portretten van alle genomineerden en zijn zij bovendien te gast in de studio van AmsterdamFM.

Het Parool

Afgelopen week verscheen het derde interview in de reeks - met Tony Roe van jazzcollectief Tin Men and the Telephone. Muzikant en oprichter Roe noemt alleen al de nominatie voor het bijzondere collectief een teken van grote waardering. Over zijn stad Amsterdam stelt hij: "We treden op in Amsterdam, ik ben hier geboren, ik woon hier, het voelt als een thuisbasis. Er is een gezonde concurrentie en een frisse kijk op kunst, ook internationaal. Omdat er altijd wel iets nieuws gaande is, heb je een gevoel van relevantie.”  Lees het hele interview met Tony Roe: 'We jammen met de input van het publiek'

Eerder verscheen in het Parool een interview met Milton Koswal, oprichter van talentplatform Brotherhood4Real; 'Wij hebben de kunst in ons hart'. In de komende week belicht Het Parool elke donderdag een andere genomineerde. Aan bod komen nog: theaterregisseur Daria Bukvić, zangeres Wende, ontwerper Joris Laarman, theatermaker Sadettin Kirmizıyüz, operaregisseur Lotte de Beer, schrijver, dichter en beeldend kunstenaar Maria Barnas en schrijver Annejet van der Zijl.

Clayde Menso, directeur van het AFK, beet het spits af in de Parool-serie. Over de genomineerden dit jaar zegt hij: "Het is een nieuwe generatie makers, die op een andere manier in het leven staat. Het zijn creatieve ondernemers, ze zoeken de grenzen op, werken samen, dat heeft de stad nodig. Het zijn allemaal mensen die de hele wereld overgaan; ze exposeren in New York, treden op in Tokio, maar de erkenning van ons, namens de Gemeente Amsterdam, de plek die ze in hun hart dragen, dat maakt de nominatie extra speciaal."   
Lees het hele interview met Clayde Menso: 'We proberen de stad mooier te maken met kunst en cultuur'.

AmsterdamFM

Vrijdag 8 juli waren Daria Bukvić, Brotherhood4Real en Tin Men and the Telephone in de studio van AmsterdamFM voor een levendig gesprek. Zo stelde Daria Bukvić: “Ik denk dat Amsterdam met de stimuleringsprijs wil zeggen: Jullie werk is waardevol. Het maakt de stad rijker en diverser. Ga alsjeblieft door met wat je doet. Geef niet op, want we zien je.”  Benieuwd naar het gehele interview? luister het hier terug

AT5

Op AT5 zijn vanaf 2 augustus gefilmde portretten te zien van alle genomineerden. Tot die tijd kun je de afleveringen rond de genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2015 terugkijken.