Genomineerden Amsterdamprijs voor de Kunst 2018 bekend

Foto: Eva Plevier
Foto: Eva Plevier
June 5, 2018

Op dinsdag 5 juni heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) de negen genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2018 bekend gemaakt: zangeres Nora Fischer, online radiostation Red Light Radio en archief voor zwarte geschiedenis The Black Archives (categorie Stimuleringsprijs), beeldend kunstenaar Melanie Bonajo, platform voor kunst en cultuur Framer Framed en filmprogrammeur/cultureel activist Jeffrey Babcock (Beste Prestatie), regisseur jeugdtheater Liesbeth Coltof, grafisch ontwerpstudio Experimental Jetset en stichting Thami Mnyele (bewezen kwaliteit).

Aandacht voor vergeten verhalen

Als voorzitter van de Amsterdamprijsjury maakte NOS-presentator Simone Weimans de genomineerden bekend. Weimans: “Van een eigenzinnige Amsterdamse theatermaker die internationaal tot de top van haar vakgebied behoort, tot een onalledaags kunstplatform op het snijvlak van activisme, kunst en cultuur. Van een culturele stichting die al jaren constante kwaliteit biedt, tot een artiest die in korte tijd een opmerkelijke toon en eigen taal heeft gevonden. Ze vallen op - juist omdat ze via hun werk de aandacht vragen voor vergeten verhalen en perspectieven, die niet of nauwelijks aan bod komen in de kunst.”

Meer weten over de negen genomineerden? Lees hier de biografieën.

Verrijking van het culturele leven

Vanuit de ambtswoning van de burgemeester, heette de nieuwe wethouder kunst en cultuur, Touria Meliani, de genomineerden welkom. Vervolgens richtte AFK-directeur Annabelle Birnie het woord tot de negen genomineerden. Birnie benadrukte dat de negen genomineerden elk op hun eigen manier een cruciale rol spelen in het verrijken van het culturele leven - in de stad, en ver daarbuiten. In hun werk kiezen ze er uitdrukkelijk voor de makkelijke weg te mijden.
“Negen uitzonderlijke makers en culturele organisaties die durven weg te gaan van de gebruikelijke paden. Die zich vanuit een sterke drive inzetten voor de kunst en cultuur in de hoofdstad – niet voor zichzelf, maar haast ondanks zichzelf.” 

Over de Amsterdamprijs voor de Kunst

Het AFK kent jaarlijks de Amsterdamprijs voor de Kunst toe (driemaal € 35.000 en een unieke Amsterdam ‘schaal-op-schaal’) aan drie kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad. De longlist komt mede tot stand op basis van gemotiveerde voordrachten van vele Amsterdammers. De jury selecteert de uiteindelijke genomineerden.

De Amsterdamprijs voor de Kunst wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor de beste culturele prestatie en
een prijs voor bewezen kwaliteit - voor makers die vanuit hun unieke, artistieke drive kunnen bogen op een bijzondere carrière.

De winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2018 worden op 15 oktober bekend gemaakt.