Genomineerden Amsterdamprijs voor de Kunst 2021 bekend

Op maandag 21 juni heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) de genomineerden voor de Amsterdamprijs 2021 bekend gemaakt. Dit zijn spoken word artiest Zeinab El Bouni, multi-disciplinair performer Cherella Gessel en muzikant Willem Smit (categorie Stimuleringsprijs), documentaire Klassen van makers Ester Gould en Sarah Sylbing, kunstproject Miracle Garden van Elspeth Diederix en platform over internetcultuur The Hmm (categorie Werk van het Jaar). In de categorie Bewezen Kwaliteit wordt de prijs direct toegekend aan de winnaar. Deze wordt - samen met de winnaars uit de andere twee categorieën – in oktober dit jaar bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking.

Optimistische impuls

Juryvoorzitter regisseur/theatermaker Daria Bukvić maakte de genomineerden bekend via een livestream vanuit theater De Krakeling. Daarbij benoemde ze onder meer wat bijzonder het voor haar is, om namens de jury de prijzen in dit tweede coronajaar uit te mogen reiken: Het is een voorrecht om in dit jaar, waarin de kunsten verschrikkelijk hard geraakt zijn, via deze prijzen weer een optimistische impuls te geven aan de cultuur in onze geliefde stad. En vol trots te laten zien hoeveel creatief talent hier rondloopt, woont, werkt, speelt, schildert, en schrijft. En zo de stad iedere dag opschudt en mooier maakt. Haar laat zien in al haar schoonheid, lelijkheid en eerlijkheid.

Talenten nieuwe generatie

De bekendmaking vond plaats in aanwezigheid van wethouder kunst en cultuur Touria Meliani en Laurien Saraber, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Saraber over de genomineerden van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2021: Er staan zes uitzonderlijke genomineerden op het podium. De Amsterdamprijs maakt dit jaar veel ruimte voor een nieuwe generatie getalenteerde makers én voor werk dat dicht op de buitengewone actualiteit van afgelopen jaar ontstond. De verscheidenheid en creativiteit van onze hoofdstad spat ervan af. Ieder van de genomineerden zet zich in om het verhaal van mensen zoals zijzelf te vertellen, of om een plek te creëren waar bewoners en bezoekers zich thuis en tegelijkertijd verrast kunnen voelen.

Meer weten over de zes genomineerden? Lees hier de biografieën.

Amsterdamprijs voor de Kunst

Het AFK kent jaarlijks de Amsterdamprijs voor de Kunst toe (driemaal € 35.000 en een unieke fysieke prijs) aan drie kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad. De longlist komt mede tot stand op basis van gemotiveerde voordrachten van vele Amsterdammers. Een onafhankelijke jury selecteert de uiteindelijke genomineerden.

De winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2021 worden in oktober bekend gemaakt.