Jury Amsterdamprijs voor de Kunst 2016 bekend

March 3, 2016

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) maakt met plezier de jury van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2016 bekend. Onder voorzitterschap van journalist, auteur en presentator Tracy Metz kiezen Janneke van der Wijk (directeur van het Conservatorium van Amsterdam), theaterjournalist en dramaturg Robbert van Heuven, kunstcriticus en curator Vincent van Velsen en Marco Gerris (choreograaf, regisseur en artistiek leider van dansgezelschap ISH) dit jaar de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst.

Met Tracy Metz kiest het AFK voor een juryvoorzitter die een internationale achtergrond combineert met een grote affiniteit voor Amsterdam en de kunst en cultuur die de hoofdstad rijk is. De Amsterdamprijs voor de Kunst (€35.000) wordt jaarlijks uitgereikt aan drie kunstenaars, instellingen of initiatieven die een bijzondere en stimulerende bijdrage hebben geleverd aan de kunst in Amsterdam. De longlist van genomineerden voor deze belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad komt jaarlijks mede tot stand op basis van inzendingen van honderden Amsterdammers. De prijs werd vorig jaar gewonnen door Renzo Martens, Ivo van Hove en Jan Versweyveld (hors concours) en Splendor. De uitreiking van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2016 vindt plaats op 25 augustus.

Tracy Metz (voorzitter)

Tracy Metz is journalist, auteur en presentator. Metz komt oorspronkelijk uit Californië en kwam na haar studie naar Nederland, waar ze in de journalistiek terechtkwam. Ze schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer en Het Parool. Metz is auteur van een groot aantal boeken over architectuur, stedenbouw en het veranderend landschap. In 2012 richtte ze Stadsleven op, een maandelijkse live talkshow en digitaal magazine rond het leven in steden in het algemeen en Amsterdam in het bijzonder. Stadsleven belicht stedelijke ontwikkeling met een breed palet aan sprekers uit onder meer de politiek, stedelijk beleid en ruimtelijke ontwikkeling, design en kunst. Sinds 2013 is Tracy Metz directeur van het John Adams Institute, dat een podium biedt voor de Amerikaanse cultuur in Nederland.

Janneke van der Wijk

Janneke van der Wijk studeerde Muziekwetenschap, Pedagogiek en Onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij studeerde af op een onderzoek naar de geschiedenis van het Amsterdams Conservatorium en de professionalisering van het Nederlands muziekleven tot 1940. Sinds 2011 is Janneke van der Wijk directeur van het Conservatorium van Amsterdam. Van 2005 tot 2007 was zij directeur van de Kamervraag, het nationale genre-instituut voor Klassieke en Kamermuziek. Van 2007 tot 2011 was van der Wijk de eerste directeur van Muziek Centrum Nederland, het nationale Sectorinstituut voor de muziek, dat tot stand kwam door een fusie van Donemus, Gaudeamus, het Nationaal Pop Instituut, de gezamenlijke jazzinstellingen en de Kamervraag.

Robbert van Heuven

Robbert van Heuven is freelance cultuur- en theaterjournalist en dramaturg. Hij schrijft onder andere voor Dagblad Trouw, TM (Theatermaker), Theater Instituut Nederland, Theater Topics en De Nieuwe Reporter. Van Heuven is eindredacteur voor de publicaties van Kunsten ’92 en was dit eerder bij het internettijdschrift 8Weekly. In het najaar van 2015 was Robbert van Heuven secretaris van de Commissie Ter Horst die in opdracht van de Nederlandse Associatie voor de Podiumkunsten) en VSCD (Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) onderzoek deed naar het publieksbereik van het Nederlandse gesubsidieerde toneel.

Vincent van Velsen

Vincent van Velsen is kunstcriticus en curator met een achtergrond in internationale bedrijfskunde, kunst- en architectuurgeschiedenis. Van Velsen heeft een brede focus die zich richt op zowel onderwerpen als politiek en filosofie als beeldende kunst en architectuur. Hij publiceert regelmatig op digitale kunstplatforms en in magazines, waaronder Metropolis M, Volume en Tubelight, naast de artistieke bijdragen die hij levert aan instellingen als SMBA, Lokaal 01, Castrum Peregrini, Kunsthuis SYB en Platform BK. Vincent van Velsen is daarnaast redacteur bij het culturele platform We Are Public. Hij won samen met Alix de Massiac de tweede editie (2014) van de curatorenprijs van de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN). Momenteel is Van Velsen resident aan de Jan van Eyck Academie, Maastricht.

Marco Gerris

Marco Gerris is oprichter en artistiek leider van ISH. ISH brengt streetskills (skaten, bmx’en, breakdance, etc) en andere kunstvormen samen in unieke voorstellingen, demo’s en workshops. Naast zijn werkzaamheden als performer, choreograaf en artistiek leider bij ISH speelt hij rollen in onder andere de bioscoopfilm 'Down' en de hoofdrol in Ruth Meyer’s dansfilm 'Equilibrium'. Op televisie is hij twee jaar als jurylid te zien geweest in 'So You Think You Can Dance'. Zijn regie- en choreografiekwaliteiten worden ook benut door kunstopleidingen als Artez en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) waar hij voorstellingen regisseert. In 2000 is Gerris genomineerd voor de NPS Cultuurprijs, in 2008 voor de Amsterdamprijs voor de Kunst en in 2009 voor Amsterdammer van het jaar - waar de jury hem prees voor zijn voorbeeld stellende bijdrage aan de kunsten in Amsterdam.