AFK cultuurverkenners in Nieuw-West: stadsdeel in ontwikkeling

Nieuw-West
Nieuw-West
February 25, 2016

Het AFK is er voor aanvragers uit alle stadsgebieden. De Cultuurverkenners, als ogen en oren van het fonds, spelen daarin een belangrijke rol. Zij observeren en signaleren wat er speelt in de wijken en leggen contact met kunstenaars, instellingen en culturele initiatiefnemers. Dieuwertje Tromp, cultuurverkenner in Nieuw-West, gaf afgelopen maand na twee jaar het stokje over aan Mara-Joy Elfring. Een mooi moment om met hen terug te blikken én vooruit te kijken naar de culturele ontwikkelingen in dit stadsgebied.

Broedplaats voor kunstenaars

Dieuwertje heeft de afgelopen jaren Nieuw-West zien veranderen: “Nieuw-West is als stadsgebied steeds meer een broedplaats voor kunstenaars geworden. In de vele creatieve werkpanden wordt volop gebouwd aan nieuwe projecten. Het is echt een gebied om te pionieren.” Ook typerend voor Nieuw-West vindt ze de buurtgerichte programmering in de Meervaart of de grote hoeveelheid toegankelijke kunst in de openbare ruimte, neem de muurschildering van Graphic Surgery op het ACTA-gebouw. “Veel leegstaande panden kregen in de afgelopen jaren een andere, culturele functie. Het zijn nu plekken vol kunst en cultuur die de verbinding met de buurt aangaan om zo de cohesie in de wijk te vergroten.” Dieuwertje noemt als voorbeelden RADION, een cultureel platform in een voormalig tandheelkundig centrum en Lola Luid!; een broedplaats en pop-up mall in een gebouw dat leeg stond om gesloopt te worden.

Nieuw-West bruist

Nieuw-West is een stadsdeel in ontwikkeling. Wat brengt de toekomst op gebied van kunst en cultuur? Mara-Joy en Dieuwertje verwachten veel van de ontwikkelingen rondom de Sloterplas. De Jan Evertsenstraat wordt in de komende jaren doorgetrokken tot aan de Sloterplas. Dit zorgt ervoor dat Nieuw-West straks een stuk beter te bereiken is. Tel daarbij op de nieuwe locatie van het Van Eesterenmuseum en de nieuwbouw van Hotel Buiten (beiden aan de Sloterplas) en je hebt een nieuwe culturele hotspot in de stad te pakken. Mara-Joy: “Als ik door Nieuw-West loop en kijk naar wat er allemaal gebeurt dan voel ik het borrelen. Ik verwacht dat het in Nieuw-West de komende jaren extra gaat bruisen doordat er nog meer kunstenaars en culturele initiatieven naar ons stadsdeel trekken.”

Beleef kunst en cultuur in Nieuw-West

Het stadsdeel is in opkomst, waar moeten we zijn om dit mee te maken? Dieuwertje: “Loop eens binnen bij Lola Luid!, en duik in de creatieve winkels van Amsterdamse makers. Ook is het een aanrader om te komen kijken bij de Open Broedplaatsenweekenden. Er gebeurt zoveel in en rondom deze broedplaatsen; dan zie je echt hoeveel potentie Nieuw-West heeft.” Mara-Joy: Doe mee met de rondleidingen van het Street Art Museum door de buurt en dans een nachtje in Radion of VLLA. Of bezoek één van de bijzondere cultureel diverse voorstellingen van de Meervaart dan wel een festival in de mooie Tuinen van West.”

Vragen voor de AFK cultuurverkenners

Cultuurverkenners maken kunstenaars, instellingen en culturele initiatiefnemers wegwijs binnen de mogelijkheden van het AFK en geven gerichte tips. Voor vragen kunnen mogelijke aanvragers altijd terecht bij de cultuurverkenner van hun stadsdeel. Zij helpen u graag verder. Kijk hier voor de contactgegevens van alle cultuurverkenners.