Laurien Saraber nieuwe directeur Amsterdams Fonds voor de Kunst

Laurien Saraber wordt per 1 februari de nieuwe directeur-bestuurder van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). Saraber kwam in 2015 in dienst van het AFK als kwartiermaker meerjarige subsidies en sinds 2016 was zij adjunct-directeur. Na het vertrek van Annabelle Birnie nam zij waar als interim-directeur-bestuurder.

Laurien Saraber (Amsterdam, 1969) heeft grote ervaring op het gebied van cultuurbeleiden -strategie. Ze bekleedde uiteenlopende advies- en bestuursfuncties in de culturele sector van Nederland en Vlaanderen. Zo is ze onder meer lid van de Adviescommissie Kunsten van het Vlaamse departement cultuur, jeugd en media. Tot aan haar overstap naar het AFK was zij Hoofd Beleid & Ontwikkeling bij het Fonds Podiumkunsten. Als zelfstandige werkte zij eerder voor podia, gezelschappen en fondsen vanuit haar eigen onderzoeks- en adviespraktijk. Ze deed onderzoek en gaf (gast)colleges bij diverse kunstvakopleidingen en universiteiten. Als adjunct-directeur leidde Saraber sinds 2016 het subsidiebureau van het AFK en leverde ze een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en uitvoering van het beleid en de activiteiten van het fonds.

Erik van Ginkel, voorzitter van de Raad van Toezicht van het AFK is verheugd over de aanstelling: Met Laurien Saraber kiest het AFK voor een gedreven directeur met een uitgebreide kennis van de kunstsector en goede reputatie op gebied van cultuurbeleid. We hebben alle vertrouwen in Laurien als onze nieuwe directeur.

Touria Meliani, wethouder Kunst en Cultuur: Ik ben verheugd over de benoeming van Laurien Saraber als directeur van het AFK. Onder haar leiding kan het fonds, samen met de gemeente, een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel na de coronacrisis en het bouwen aan een open en inclusieve cultuurstad.