Nieuwe Cultuurverkenners Nieuw-West, Zuidoost en Noord

De Cultuurverkenners zijn de ogen en oren van het AFK in de stadsdelen van Amsterdam. In Nieuw-West, Zuidoost en Noord zijn drie nieuwe gezichten aan hun driejaarlijkse termijn als Cultuurverkenner begonnen: Jaleesa Clows volgt Chadiedja Buijs op in Nieuw-West, in Zuidoost neemt Jet Nugter het stokje over van Sharon Amritpersad en in Noord is Jessica van Halteren de opvolger van Paula Roelse. We stellen deze nieuwe verkenners graag even voor en vroegen hen naar hun doelen en verwachtingen voor de komende periode kunst- en cultuurgebied.

Kun je kort iets over jezelf vertellen?
Jaleesa Clows: Ik ben geboren en getogen in Amsterdam West en na mijn studie ben ik als muziekprogrammeur terecht gekomen in de muziekwereld. Al snel groeide mijn interesse meer richting radio en heb ik de afgelopen vier jaar mijn eigen radioprogramma Young Urban Sound gepresenteerd op SALTO Amsterdam. Via deze weg kwam ik terecht bij het radiostation FunX, waar ik als producer heb gewerkt. Momenteel ben ik werkzaam als outreach en inclusie medewerker bij het Rembrandthuis en timmer ik als freelancer in verschillende functies aan de weg, zoals het maken van radio en podcasts. 

Jet Nugter: Ik ben freelance creatief producent en maker. Ik help dus bij de organisatie en productie van projecten, evenementen en festivals waarbij ik ook meedenk over wat de inhoud moet worden. Daarnaast ontwerp en maak kleding van gerecycled textiel en maak ik beeldend werk. Ook geef ik ook workshops en maak ik decor en bewegwijzering voor evenementen en festivals.

Jessica van Halteren: Sinds 2017 ben ik met mijn modelabel Mulas Hybrid Haus gevestigd in Amsterdam Noord. Met mijn modelabel werk ik aan multidisciplinaire projecten, waar mode altijd een groot onderdeel van is. Vanaf half oktober ben ik gestart voor het AFK als Cultuurverkenner Noord en neem ik de werkzaamheden van collega Paula over. 

Kun je wat vertellen over jouw band met Nieuw-West/Zuidoost/Noord en hoe je dit stadsdeel ziet?
Jaleesa Clows: Nieuw-West is een plek waar verschillende mensen van verschillende culturen bij elkaar komen. Het is een plek waar je haring kan halen bij de plaatselijke visboer en tegelijkertijd kan genieten van de beste baklava van Nederland. Het is een plek waar ik mijn eerste dancemove op het podium van de Meervaart heb kunnen showen en waar ik het kampioenschap met mijn voetbalteam heb moeten mislopen. Het is vooral een plek waar ik trots op ben en dit met de rest van Amsterdam zou willen delen. Aan kunst en cultuur schiet het in Nieuw-West niet te kort, zo heb je de woordkunsten van Zeinab El Bouni, de rap skills van Hessel du Mark en de beste grappen van Roué Verveer. Maar in hoeverre claimen zij hun buurt, biedt Nieuw-West genoeg perfectief voor nieuw talent en wordt er samengewerkt? Naar mijn mening op alle drie de vragen nog veel te weinig en daar wil ik als Cultuurverkenner verandering in brengen.

Jet Nugter: In ben geboren en getogen in Zuidoost en op een paar jaar na heb ik er ook altijd gewoond. Het stadsdeel is dus eigenlijk altijd al mijn thuis geweest. En na een paar jaar in Zuid en Oost te hebben gewoond, ben ik het nog meer gaan waarderen. Ik kan haar schoonheid en bijzonderheden nu nog beter zien en écht genieten van alles wat Zuidoost zo eigen maakt. Heel lang nam ik onze unieke cultuur in de buurt voor lief. Hoe we hier met elkaar omgaan is echt anders dan wat ik in andere delen van de stad heb meegemaakt. We accepteren elkaar niet alleen, we dragen elkaar ook echt.

Jessica van Halteren: Mijn studio is al een aantal jaar gevestigd aan de Motorkade in Amsterdam Noord. Daarnaast ben ik ook onderdeel geweest van het samenwerkingsproject “Outsiderwear”, een streetwear label ontwikkelt door getalenteerde “outsider” kunstenaars samen met opkomende mode ontwerpers, streetwear labels en kunstenaars. Veel van dit soort samenwerkingen vinden plaats in Noord, waardoor ik de afgelopen jaren mijn netwerk hier heb kunnen uitbreiden. Het stadsdeel is constant in ontwikkeling en verrast me iedere keer opnieuw. Noord is voor mij het hart van kunst en cultuur in Amsterdam. 

Wat hoop je te bereiken als Cultuurverkenner in Nieuw-West/Zuidoost/Noord/?
Jaleesa Clows: De komende drie jaar wil ik investeren in het creëren van een culturele community en deze verbinden met diverse organisaties in de buurt. Daarnaast zoveel mogelijk informatie verspreiden over de mogelijkheden en kansen die het AFK biedt in Nieuw-West. 

Jet Nugter: Als Cultuurverkenner zet ik mij allereerst natuurlijk in voor het verstevigen van het culturele netwerk en de culturele infrastructuur in de buurt. Daarom is het voor mij ook belangrijk om lokale makers en organisaties te koppelen aan het AFK. Ik wil dat er nog meer toffe projecten kunnen worden gerealiseerd in Zuidoost, en het fonds kan daarbij helpen.

We hebben enorm veel creatief en cultureel kapitaal in Zuidoost, ik vind dat we dat als individuen en als community veel meer toe mogen eigenen. Er gebeurt hier al zoveel interessants en spannends op creatief en cultureel gebied, ik spreek vaak met lokale makers die plannen hebben voor goede en innovatieve kunstprojecten. Maar ik ontdek ook vaak bescheidenheid in zo’n gesprek, dat zie je vaker terug in het culturele veld in Zuidoost. Dus ik hoop dat ik makers en instellingen kan aanmoedigen om nog groter te dromen en te denken en om hun kwaliteiten en waarde nog veel meer te claimen en uit te dragen.

Jessica van Halteren: Mijn liefde voor het verbinden van mensen en het overdragen van kennis hoop ik in de functie voor Cultuurverkenner nog meer te kunnen uitdragen. Ik wil graag nieuwe contacten leggen met zowel kunstenaars als bewoners in Noord om samen te kijken hoe we de brug kunnen slaan tussen het AFK en het stadsdeel.