Nieuwe voorzitter en leden Raad van Toezicht AFK

Op 15 maart heeft Erik van Ginkel het voorzitterschap van de Raad van Toezicht van het AFK overgedragen aan Simone van den Ende. Van den Ende is sinds 2017 lid van de Raad van Toezicht. Het College van B&W heeft daarnaast drie nieuwe leden benoemd; Rahma el Mouden (oprichter MAS, MAS Familie en Rahma Foundation), Els van der Plas (zakelijk directeur Bonnefanten Maastricht) en Bertan Selim (Hoofd Programma’s Prins Claus Fonds). Zij zijn per 16 maart toegetreden tot de raad.

Rahma El Mouden (Tanger, 1959) is de oprichter en eigenaar van MAS (Multicultureel Amsterdams Schoonmaakbedrijf) met klanten waaronder het Rijksmuseum en de A’DAM Toren. Met de MAS Familie en Rahma Foundation richt ze zich op jongeren met weinig toekomst- en

baanperspectief. El Mouden is een gedreven ondernemer die zich inzet om jonge mensen, die niet noodzakelijkerwijs kunst en cultuur van huis meekrijgen, bewust te maken van de mogelijkheden om zich op dit gebied te ontwikkelen.

Els van der Plas (Leiden, 1960) studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en deed onderzoek aan Cornell University in New York. In 1988 richtte ze de Gate Foundation op ter stimulering van interculturele uitwisseling op het gebied van moderne en hedendaagse beeldende kunst. In 1997 werd ze oprichter/directeur van het Prins Claus Fonds, waarna ze in 2011 directeur werd van Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode. Van der Plas is sinds vorig jaar zakelijk directeur van Bonnefanten Maastricht, na daarvoor acht jaar werkzaam te zijn geweest als algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

Bertan Selim (Skopje, 1980) studeerde Taalkunde en Engelse literatuur in Skopje, Macedonië, volgde zijn Master Europese Geschiedenis en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en is PhD-kandidaat aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Sinds 2014 werkt hij bij het Prins Claus Fund, waar hij vanaf begin 2021 de rol van Hoofd Programma’s vervult. Kortgeleden richtte Selim de VID Foundation for Photography op, met als doel de kwaliteit, waarde en diversiteit van visuele content en talent in de Balkan te verhogen. Eerder was hij adviseur BFNA bij het AFK.

Raad van Toezicht opnieuw compleet 
Met deze nieuwe aanstellingen vertegenwoordigen de leden van de Raad van Toezicht een divers palet aan kennis; van het (inter)nationale veld van kunst en kunstonderwijs, kennis over talentontwikkeling en onafhankelijke makers tot de financiële wereld, media en maatschappelijk ondernemen. Naast Rahma el Mouden, Els van der Plas, Bertan Selim en Simone van den Ende maken deel uit van de Raad: Sietze Haringa (Wethouder Terschelling/zelfstandig adviseur), Charl Landvreugd (kunstenaar bij Studio Landvreugd) en Rachelle Virginia-Sanders (senior toezichthouder bij de Nederlandsche Bank).