Simone van den Ende en Rachelle Virginia-Sanders in Raad van Toezicht

February 23, 2017

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) is verheugd over de benoeming van twee nieuwe leden van de Raad van Toezicht; Simone van den Ende (mediatrainer/presentatiecoach, voormalig Hoofd Kunst, Cultuur en Drama AVRO/TROS) en Rachelle Virginia-Sanders (senior toezichthouder De Nederlandsche Bank).

Keuze voor culturele en zakelijke ervaring

Heikelien Verrijn Stuart (Voorzitter Raad van Toezicht AFK):

Met Van den Ende en Virginia-Sanders kiest het AFK voor het borgen van een brede en gevarieerde culturele blik in de Raad, als ook voor het toevoegen van belangrijke financieel-zakelijke kennis – van belang met oog op de grotere fondsverantwoordelijkheid. Zij vormen met hun specifieke expertise, netwerk en competenties een zeer waardevolle aanvulling op de zittende Raad. 

Rachelle Virginia-Sanders (Curaçao, 1971) is senior toezichthouder bij De Nederlandse Bank binnen het toezichtsregime van de Europese Centrale Bank. Haar expertise ligt met name op het gebied van risicomanagement. Daarbij paart Virginia-Sanders de kennis van risicomanagementsystemen aan een uitgebreide ervaring met het financieel toezicht houden in de praktijk. Eerder werkte zij van 1996 tot 2010 bij ABN AMRO, waar zij vanaf 2001 werkte als Senior Project Officer/Vice President Risk Management. Rachelle Virginia-Sanders heeft grote affiniteit met moderne kunst. Zo rondde zij in 2009 bij het Sotheby’s Institute of Art een Contemporary Arts Course af en volgt zij sinds 2012 diverse lessen Modern Art History en Fashion Art History aan de Vrije Academie.   

Simone van den Ende (Amsterdam, 1955) werkte de afgelopen negen jaar bij de AVRO - sinds de fusie in 2014 AVRO/TROS - als hoofd kunst, cultuur en drama. Binnen deze functie ontwikkelde zij een veelvoud aan kunstprogramma’s zoals Kunstuur, Opium, Artmen en Bloed, Zweet en Snaren. Onder haar leiding is een veelvoud aan (inter)nationaal bekroonde series, speelfilms en korte films gerealiseerd. Ze woonde en werkte 12 jaar in New York. Terug in Nederland was ze van 1990 tot 2007 werkzaam als eindredacteur/regisseur voor een keur aan goed ontvangen programma’s. Daarnaast geeft van den Ende sinds 1990 coaching en mediatraining aan presentatoren, politici en mensen uit het bedrijfsleven.

Raad van Toezicht opnieuw compleet

Met de aanstelling van Simone van den Ende en Rachelle Virginia-Sanders is het AFK er opnieuw in geslaagd om een brede samenstelling in de Raad van Toezicht te realiseren. Naast van den Ende en Virginia-Sanders maken Erik van Ginkel (zakelijk directeur/ bestuurder Rijksmuseum), Rutger Hamelynck (Hoofd Brand Management bij de NS), Gert-Jan Hogeweg (voormalig Director-General DG Economics en Advisor to the Executive Board bij de Europese Centrale Bank) en Matthijs ten Berge (directeur Amsterdam Creative Industries Centre of Expertise) deel uit van de Raad. Met Heikelien Verrijn Stuart (journaliste, rechtsgeleerde en schrijver) als voorzitter, kan het AFK zich verheugen in een Raad waarin bestuurlijke ervaring wordt gekoppeld aan engagement en een veelomvattende blik voor wat er zich binnen en buiten Amsterdam op cultureel gebied afspeelt.