Toekenningen subsidies Amateurkunst bekend

Vereniging Los Lamalos Latin Big Band
Stichting Zajednica Folklore-Danshuis
Vereniging Los Lamalos Latin Big Band
February 17, 2017

Op 15 februari heeft het AFK de toekenningen bekend gemaakt voor de regeling tweejarige subsidies Amateurkunst. Voor deze regeling heeft het AFK 260 aanvragen ontvangen voor een totaalbedrag van € 771.000, in totaal 244 aanvragen zijn toegekend (totaalbedrag € 685.565 per jaar). Naast de trouwe groep Amsterdamse kunstverenigingen en stichtingen die doorgaans voor de regeling aanvragen zijn er dit jaar ook een aantal enthousiaste nieuwkomers.

Vereenvoudiging regeling

De regeling richt zich specifiek op beoefenaars van amateurkunst, en is in het afgelopen jaar herzien om beter aan te sluiten bij de doelgroep en de praktijk. De subsidies worden nu voor het eerst voor twee jaar tegelijk toegekend; voorheen vroegen gezelschappen elk jaar opnieuw aan. Ook het aantal categorieën waarvoor kan worden aangevraagd is vereenvoudigd. Er zijn voor de komende twee jaar 244 aanvragen gehonoreerd. Hieronder bevinden zich tien organisaties die de subsidie voor het eerst ontvangen; uiteenlopend van Rock’n Roll vereniging Gel tot Vereniging Los Lamalos Latin Big Band, en van Muziekensemble Sorrindo tot Joods koor Rénanim.

Alle genres in heel de stad

De meerjarige amateur-regeling ondersteunt alle mogelijke disciplines (zowel muziek als theater en dans, beeldende kunst en letteren) en daarbinnen een breed scala aan genres; van kleine vocaal ensembles tot grote oratoriumkoren, van Portugese dans tot Lindy Hop of een kring van Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse schrijvers. De amateurgezelschappen zijn actief over de hele de stad. Er wordt gerepeteerd en opgetreden in buurtgebouwen, kerken, scholen en verzorgingshuizen in alle stadsgebieden, maar ook op de grote, meer centrale podia als de Stadsschouwburg of het Concertgebouw.

Over de regeling tweejarige subsidies Amateurkunst

Amateurkunstenaars beoefenen kunst zonder ervoor te worden betaald. Verenigingen en stichtingen kunnen daarom subsidie aanvragen voor het ontwikkelen en uitvoeren van amateurkunst in gezelschapsverband. Amateurgezelschappen leveren een grote bijdrage aan spreiding van kunst en cultuur in de stad, en aan de verbinding van kunst met alle geledingen van de samenleving. In 2017-2018 ondersteunt het AFK opnieuw een breed scala aan amateurgezelschappen in de stad, variërend van schildergezelschappen tot Afro-Caribische dans en van accordeonorkesten tot Kantonese opera. 

Bekijk het gehele overzicht van de toekenningen Tweejarige subsidies Amateurkunst.