Terugblik 2019: A Seat at the Table & Werkplaats Molenwijk

May 14, 2020

Op 7 mei is het AFK Jaaroverzicht 2019 gepubliceerd, waarin wordt teruggekeken op het afgelopen jaar. Eén manier waarop wij dat doen is door middel van twee video-interviews met theatermaker/artistiek leider Black Sheep Can Fly Saman Amini en directeur Framer Framed/Werkplaats Molenwijk Josien Pieterse. Zij blikken terug op de ontwikkeling die zij hebben doorgemaakt in 2019 met de indringende voorstelling A Seat at the Table, onder meer te zien geweest in de Meervaart, ITA en het Bijlmerparktheater en Werkplaats Molenwijk, een ontwikkel- en maakplaats geprogrammeerd voor en door bewoners in Noord.

Van locatievoorstelling naar theaterversie

A Seat at the Table is een initiatief van theatermaker Saman Amini, oorspronkelijk gemaakt voor Oerol Festival. Deze indringende voorstelling, die toont hoe sluipend racisme zich manifesteert in onze samenleving, is in 2019 omgewerkt van locatievoorstelling naar een theaterversie – met minstens zoveel impact. Met dit project willen de makers het bewustzijn over onbewust racisme vergroten, het effect ervan voelbaar maken en de noodzaak tot verandering onderstrepen. Bekijk het video-interview met Saman Amini hier:


Kunst en cultuur voor en door bewoners

Framer Framed faciliteert in de Molenwijk, Amsterdam Noord een ontwikkel- en maakplaats waarin kunst en cultuur wordt geprogrammeerd voor en door bewoners. Een plek waar samenwerking, ontmoeting en dialoog plaatsvindt voor een doelgroep die niet vanzelfsprekend in een tentoonstellingsruimte komt. Om juist hen kennis te laten maken met beeldende kunst door het te zien, te beoordelen en zelf te maken. Bekijk het video-interview met Josien Pieterse (directeur Framer Framed/Werkplaats Molenwijk) hier:


Inspirerende voorbeelden uit de hele stad

Ben je benieuwd naar meer inspirerende voorbeelden van activiteiten uit de hele stad die het AFK samen met het Amsterdamse veld tot stand heeft gebracht? Samen met verschillende Amsterdamse partners zet het AFK zich in om de culturele sector sterker te maken en het kunstaanbod te stimuleren - in de hele stad. We promoten de inzet van verschillende financieringsmiddelen – denk aan een cultuurlening voor Amsterdamse cultuurmakers of crowdfunding. Ook financieren we kunst in de openbare ruimte en wisselen we kennis en kunde uit, zoals op gebied van internationalisering en talentontwikkeling.

Wil je het hele online Jaaroverzicht bekijken? Blik met ons terug! Bekijk het AFK Jaaroverzicht 2019.