AFK Ontwikkelbudget: Marije Nie, Marcos Baggiani & Sam Yazdanpanna Ardekani

Marcos Baggiani
Marije Nie, still uit Dancin' the Camera
Sam Yazdanpanna Ardekani
Marcos Baggiani
30/06/2017
One-off grants

Voor in Amsterdam gevestigde kunstenaars die hun carrière een artistieke kwaliteitsimpuls willen geven, heeft het AFK een Ontwikkelbudget van maximaal €15.000 beschikbaar. De ingediende ontwikkelplannen richten zich op de versterking van de positie van de desbetreffende Amsterdamse kunstenaars. Tapdanser Marije Nie, drummer en componist Marcos Baggiani en filmmaker en animator Sam Yazdanpanna Ardekani zijn drie van de gehonoreerde aanvragers voor het Ontwikkelbudget.

Tapdanser Marije Nie

Een dansende muzikant, of percussionist met haar voeten; zo omschrijft Marije Nie haar werk. Al vijftien jaar is Nie professioneel tapdanser. Ze werkt met ensembles, orkesten en muzikanten in allerlei genres , in binnen- en buitenland. Nie stapt daarnaast graag buiten de grenzen van de dans en werkt geregeld samen met theatermakers, film- en video makers en beeldende kunstenaars.

Met het Ontwikkelbudget wil Nie een theatrale vorm van tapdans ontwikkelen, die de verbeelding van de toeschouwer prikkelt. Het ritme en de beweging van de tapdans vormen daar binnen de basis, gecombineerd met het gebruik van stem, tekst en technieken uit fysiek theater en mime. Nie wil met deze ontwikkeling de poëzie van de tapdans uitbreiden. Zij volgt hiervoor een artistieke residentie bij Nordisk Theater Laboratorium/Odin Teatret in Denemarken, waar zij vijf persoonlijke uitwisselingen (‘trades’) met collega’s uit andere kunstdisciplines aangaat.

Componist/drummer Marcos Baggiani

De van oorsprong Argentijnse Marcos Baggiani is componist en drummer, daarnaast produceert hij ook. Zowel als uitvoerend musicus en als componist heeft Baggiani zich toegelegd op jazz en improvisatie, wereld- en hedendaagse muziek.  Hij kwam in 2011 naar Amsterdam om aan het conservatorium zijn MA in Jazz te behalen. Sinds hij in Amsterdam woont, drumt hij voor onder meer Celano Baggiani Group, Royal Improvisers Orchestra en The Ambush Party waarvoor hij ook stukken componeert.

Tijdens zijn ontwikkeltraject gaat Baggiani zich richten op het verrijken en versterken van zijn kwaliteiten als componist om zo een stimulans te geven aan zijn artistieke carrière. Hij gaat aan vijf composities werken die eveneens zijn ontwikkeling als muzikant zullen ondersteunen. Gedurende deze periode wordt hij begeleid door de ervaren componisten David Dramm en Diego Soifer,  die hem helpen zijn compositievaardigheden en persoonlijkheid als componist te versterken. 

Filmmaker/animator Sam Yazdanpanna Ardekani

De in Iran opgegroeide Sam Yazdanpanna Ardekani kwam in 1998 naar Amsterdam waar hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en daarna de Masteropleiding van de Filmacademie volgde.  In zijn gedeeltelijk autobiografische werk onderzoekt hij de vormbaarheid van de persoonlijke  identiteit: in welke mate wordt deze getransformeerd door  grootstedelijke en kosmopolitische invloeden?

Met ondersteuning van het Ontwikkelbudget wil Yazanpanna Ardekani zijn onderzoek naar het begrip ‘liquide identiteit’  vertalen naar een animatie met een fragmentarische structuur: in dit digitale stripverhaal vertelt hij het verhaal van zijn vlucht uit Iran naar Nederland. Het Ontwikkelbudget geeft hem de mogelijkheid te experimenteren met nieuwe media en zich verder te ontwikkelen op het gebied van het maken van interactieve online animaties.

Ontwikkelbudget

Het Ontwikkelbudget is doorlopend aan te vragen voor Amsterdamse professionele kunstenaars binnen alle disciplines; van dans en muziek tot theater, beeldende kunst en design. Kunstenaars dienen minimaal vier jaar professioneel werkzaam te zijn en in Amsterdam ingeschreven te staan. Lees meer over het aanvragen van het budget en welke voorwaarden van toepassing zijn voor het Ontwikkelbudget. Voor het totale overzicht van gehonoreerde aanvragen kijkt u bij de Toekenningen Ontwikkelbudget