AFK Uitgelicht: Schatzoeken naar de Hidden Gems van Calefax

Met de app schatzoeken naar Hidden Gems op de markt
General manager Kiki Raposo de Haas
Marketing manager Hester Mol
Met de app schatzoeken naar Hidden Gems op de markt
July 12, 2018

‘AFK Uitgelicht’ vertelt de verhalen van Amsterdamse kunstenaars en culturele organisaties vanuit verschillende disciplines - van dans en muziek tot theater en beeldende kunst. Met steun van het AFK realiseren zij uiteenlopende projecten en activiteiten.

In deze editie staat het project Hidden Gems van het klassieke rietkwintet Calefax centraal. Zij brachten het gelijknamige album op een bijzondere wijze naar buiten. Hidden Gems is een interactieve muziekbeleving met concerten op buitengewone plekken en een muzikale treasure hunt naar verborgen muzikale parels. Het project werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit de projectsubsidies Innovatie voor Vierjarig ondersteunde organisaties.

Verborgen parels

‘Het album Hidden Gems bestaat uit muziekstukken die niet bij een bepaalde tijd passen, maar die stuk voor stuk uitzonderlijk genoeg zijn om te laten horen. Zo is het album een schatkist geworden met juweeltjes uit de dertigjarige Calefax-geschiedenis’, vertelt general manager Kiki Raposo de Haas. Marketing manager Hester Mol vult aan ‘Het is belangrijk om je in de muziekwereld te onderscheiden. Calefax is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich te presenteren binnen de muren van de concertzaal, maar dit keer wilden we het grootser aanpakken. Met hulp van de projectsubsidie Innovatie van het AFK konden we samen met creatief bureau Grrr een vertaalslag maken naar buiten de concertzaal door middel van een nieuwe manier van muziekbeleving met als thema ‘verborgen parels’. Naast de album release vormen concerten op ‘geheime’ locaties en een online platform het project Hidden Gems. Een van de facetten uit het Hidden Gems project is de treasure hunt, een audio schatzoektocht door de stad.’

Muzikale treasure hunt

De audio zoektocht zorgt voor een nieuwe, interactieve vorm van muziekbeleving. Een GPS gestuurde app leidt de luisteraar met een audiotour naar vijf bijzondere plekken in de stad. De treasure hunt is geïnspireerd op Geocaching (schatzoeken met behulp van GPS) maar krijgt in combinatie met de muziek en een hoorspel, gemaakt door het collectief Radiomakers Desmet, een extra dimensie. ‘Op iedere locatie staat een nummer van het album centraal. Een audiogids geeft opdrachten en vraagt aandacht voor kleine dingen waardoor de luisteraar een nieuwe beleving krijgt met de muziek en de wereld om zich heen,’ vertelt Raposo de Haas.

Tijdloze invulling

‘Het voelt heel intiem, want iemand praat in je oor, maar tegelijkertijd sta je middenin de chaos van de stad en krijgt alles betekenis. Je leert schoonheid zien op plekken waar je het niet verwacht, dat zijn de schatten die je vindt. Een lelijk verkeersplein waar je je ergert voor het stoplicht wordt na de tour ineens een kunstwerk en de muziek die je hoort krijgt een extra invulling’, zegt Raposo de Haas. We wilden iets creëren wat tijdloos is en wat langer kan worden gebruikt, vertelt Mol. ‘De locaties van de treasure hunt zijn gebaseerd op plekken in Amsterdam, maar de app is zo gemaakt dat deze in iedere stad met een station, markt, brug, park en verkeersplein kan worden geprogrammeerd. Ook staan de tour en het concert los van elkaar. Je kunt dus gaan schatzoeken zonder naar het concert te gaan. Het zou leuk zijn als mensen die Calefax helemaal niet kennen door de audiotour geïnteresseerd raken in het rietkwintet en een concert bezoeken.’

Projectsubsidies Innovatie

Flexibel kunnen inspelen op onverwachte kansen, innovatie in aanbod en publieksbereik. Voor vierjarig door het AFK gesubsidieerde instellingen en de vier Cultuurhuizen in de Amsterdamse Basisinfrastructuur, zijn er projectsubsidies voor innovatie, in het kader van het Kunstenplan 2017- 2020. De projectsubsidies Innovatie geeft organisaties financiële ruimte om te experimenteren met nieuwe ontwikkelingen die voor hun eigen toekomst en die van de sector van belang zijn. De projectsubsidie Innovatie is doorlopend aan te vragen. 

Dit artikel maakt onderdeel uit van de serie AFK Uitgelicht. Bekijk eerdere artikelen >

De treasure hunt app is te downloaden in de app-store onder Hidden Gems – Calefax. Lees meer >

My Daily Shot of Culture over Hidden Gems