Dit is de jury van de Amsterdamprijs 2023

v.l.n.r. Micha Hamel, Manique Hendricks, Heleen Blanken, Nigel van Ommeren en Tirsa With
v.l.n.r. Micha Hamel, Manique Hendricks, Heleen Blanken, Nigel van Ommeren en Tirsa With

Het AFK verwelkomt dit jaar drie nieuwe juryleden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst. Conservator Manique Hendricks, beeldend kunstenaar Heleen Blanken en presentatrice Tirsa With nemen plaats in de jury naast de al zittende leden Micha Hamel (voorzitter) en Nigel van Ommeren. De komende periode gaat de jury in beraad. De lijst met voordrachten wordt zorgvuldig langsgelopen. De jury kiest uit een longlist vervolgens de genomineerden. De juryvoorzitter maakt op maandag 26 juni in aanwezigheid van wethouder Touria Meliani de genomineerden bekend voor de categorieën Werk van het Jaar en Stimuleringsprijs. Dit gebeurt in de ambtswoning van de burgemeester. De categorie Bewezen Kwaliteit wordt in oktober direct uitgereikt, samen met de andere categorieën. Hieronder lees je uitgebreid over de juryleden. 

Manique Hendricks  

Manique werkt als conservator hedendaagse kunst bij het Frans Hals Museum. Als curator, schrijver en onderzoeker is ze gespecialiseerd in hedendaagse (media)kunst, visuele- en digitale cultuur. Naast haar werkzaamheden bij het Frans Hals Museum is zijn ook betrokken bij het Stadsarchief Amsterdam waar ze een tentoonstelling over de geschiedenis van de clubcultuur in Amsterdam samenstelt. Manique werkte eerder onder meer voor het Stedelijk Museum Amsterdam, LIMA en Kunstfort bij Vijfhuizen. Daarnaast is ze actief als adviseur beeldende kunst voor het Mondriaan Fonds en bestuurslid bij Nieuwe Vide. 

Heleen Blanken 

Heleen Blanken is een beeldend kunstenaar die zich beweegt door de verschillende gebieden van installatiekunst, nieuwe media, cinematografie, scenografie en kinetische kunst. Beïnvloed door de complexe uitwisseling tussen de mensheid en de natuurlijke omgeving, onderzoekt haar artistieke praktijk de verschillende lagen van onze esthetische perceptie van de natuurlijke wereld, terwijl ze traditionele artistieke dichotomieën zoals organisch versus kunstmatig en analoog versus digitaal definieert. In haar werk stelt ze vragen over hoe we ideeën over de natuur beschouwen. Heleen woont en werkt in Amsterdam, maar haar werk is over de hele wereld te zien. 

Tirsa With 

Tirsa With is bekend als enthousiaste presentatrice van o.a. Het Klokhuis (NTR). Tirsa is een bron van nieuwsgierigheid als moderator op evenementen en is ze werkzaam als (stem)actrice en schrijver. Tirsa woonde voor haar studie in Freiburg, New York en Amsterdam, en studeerde cum laude af op Literatuur & Cultuurwetenschappen in Amsterdam. Tijdens haar studie stond ze regelmatig op het podium als spoken word artiest. Met haar passie voor kunst, cultuur en innovatie is ze breed inzetbaar. De geest van haar vrijgevochten voorouders, de Marrons, vormt de signatuur van haar creatieve werk: ze laat zich niet vastpinnen door één vorm. of ze nou een energiek jeugd item maakt, een kwetsbaar verhaal vertolkt of een complex gesprek begeleidt — een verhalenverteller is ze altijd. 

Nigel van Ommeren  

Via verschillende werkzaamheden in de kunst- en cultuursector werkt Nigel van Ommeren tegenwoordig als artist manager in de muziekwereld. Nigel is medeoprichter van Headfirst Music, een management en entertainment agency gespecialiseerd in het integreren van muziek, film en evenementen binnen urban culture, dat artiesten zoals Sevdaliza, FS Green/Midas Hutch en Cero Ismael onder haar hoede heeft. De afgelopen 8 jaar heeft hij met zijn Headfirst Music verschillende events bedacht en georganiseerd zoals 50HURTZ en Kingston Crown. Daarnaast werkte Nigel samen met modelabel Daily Paper. Zijn insteek is dan ook om multidisciplinair te werken met focus op muziek, mode en kunst. 

Micha Hamel  

Micha Hamel is componist, dichter en onderzoeker. Recentelijk is hij begonnen aan een cyclus werken over de klimaatcrisis, waarvan het muziektheaterstuk Het Zwarte Raam (Orkater, 2021) het eerste deel is. Ook maakt hij sinds 2014 in samenwerking met animatiekunstenaar Demian Albers (Studio Apvis) poëtische ervaringen voor Virtual Reality, installaties die op vele festivals te zien zijn. Daarnaast is Hamel bekend als dirigeer-coach in het programma Maestro, dat bekende Nederlanders inwijdt in de klassieke muziek. Van 2010 tot 2021 was Micha Hamel lector 'Performance Practice' aan Hogeschool Codarts, Rotterdam, waar hij onderzoek deed naar ontwikkelingen in de concertpraktijk. Zo onderzocht hij of games een geschikt medium zijn om het publiek op een kwalitatieve manier te betrekken bij klassieke muziek. 

Over de Amsterdamprijs voor de Kunst  

Voor de twintigste keer reikt het AFK namens de gemeente de Amsterdamprijs voor de Kunst uit. Het is hét moment om het immens rijke kunst- en cultuuraanbod in de stad te vieren. De Amsterdamprijs voor de Kunst is er voor drie kunstenaars, organisaties of kunstprojecten die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. De Amsterdamprijs kent drie categorieën. De Stimuleringsprijs, voor de maker of organisatie die het afgelopen jaar écht vernieuwend was. Het Werk van het Jaar, voor het meest baanbrekende kunstwerk of kunstproject. En Bewezen Kwaliteit, voor de maker of culturele organisatie die al jaren grenzen verlegt in het kunst- en cultuurveld. De winnaars ontvangen naast het geldbedrag van €35.000 een unieke sculptuur ontworpen door kunstenaar Tim Breukers. Daarnaast ontvangen alle medegenomineerden een geldbedrag. De winnaars van de Amsterdamprijs worden in oktober bekend gemaakt.