Genomineerden Amsterdamprijs voor de Kunst 2016 bekend

June 2, 2016

Op donderdag 2 juni heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) de genomineerden bekend gemaakt voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2016. De genomineerden zijn: Daria Bukvić, Tin Men and The Telephone, Stichting Brotherhood4Real (categorie Stimuleringsprijs), Wende, Joris Laarman, Sadettin Kirmizıyüz (Beste Prestatie), Lotte de Beer, Maria Barnas en Annejet van der Zijl (Bewezen Kwaliteit).

Verfrissende vernieuwingsdrang

Namens de jury maakte voorzitter Tracy Metz de genomineerden bekend. Daarbij roemt de jury het veelal vernieuwende karakter van het werk van de genomineerden. Voorzitter Tracy Metz: ‘Zij geven blijk van een verfrissende vernieuwingsdrang waar Amsterdam meer dan trots op mag zijn.’ De jury heeft in hun keuze ‘een aantal uiterst getalenteerde en ambitieuze kunstenaars genomineerd, die al op jonge leeftijd de stad hebben verrijkt met kunst van een uitmuntende kwaliteit.’

Negen iconen

Vanuit de ambtswoning van de burgemeester richtte Clayde Menso (directeur van het AFK) het woord tot deze ‘negen iconen van de Amsterdamse kunst’. Hij benoemt dat ‘het licht op groen staat voor een groep talenten die zich heeft warmgelopen op het podium, in plaats van in de coulissen… Een doortastende generatie die niet afwacht, maar zelf zijn nek uitsteekt – zowel artistiek als zakelijk.‘ 

Lees hier de volledige speech van Clayde Menso. Meer weten over de genomineerden? De biografieën vindt u hier.

Over de Amsterdamprijs voor de Kunst

Het AFK kent jaarlijks de Amsterdamprijs voor de Kunst toe (driemaal € 35.000 en een unieke Amsterdam-schaal) aan drie kunstenaars of instellingen die met hun werk een onderscheidende en actuele bijdrage leveren aan de kunst in de stad. De longlist komt tot stand door gemotiveerde voordrachten van vele Amsterdammers. Een vakjury - dit jaar onder leiding van journaliste en auteur Tracy Metz – selecteert vervolgens de genomineerden, en uiteindelijk de winnaars.

De Amsterdamprijs voor de Kunst is de belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad en wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor de beste culturele prestatie en tenslotte een prijs voor bewezen kwaliteit. De uitreiking van de finale prijzen vindt dit jaar plaats op 25 augustus.