Frank Kolkman

Foto: Juuke Schoorl
Foto: Juuke Schoorl
Foto: Juuke Schoorl

Experimenteel designer Frank Kolkman (1989, Arnhem) combineert in zijn werk de nieuwsgierigheid naar de werking van dingen, met analytisch denken en intuïtief design. Kolkman studeerde Product Design aan de ArtEZ Institute of the Arts in Arnhem en behaalde vervolgens zijn master Design Interactions aan de Royal College of Art in London.

Doel van zijn werk is om onze ideeën over hedendaagse en toekomstige technologieën aan de kaak te stellen. Hij wil mensen uitdagen om na te denken over de sociopolitieke implicaties van deze ontwikkelingen. Dit doet hij onder meer met een kunstproject als DIY Surgical Robot (OpenSurgery) waarin hij de mogelijkheden van surgical robots onderzoekt, het project (Black Gold); zijn voorstel voor kaviaar extractie op een humane manier en de Tiny Education Bunny: een project dat de mogelijkheden laat zien van de combinatie van small electronics, laser cutting en 3D printing.

Hieronder bekijk je deze drie projecten: 

OpenSurgery

Black Gold

Tiny Education Bunny

 

Coalitie Social Design

Frank Kolkman is onderdeel van de coalitie Social Design die wordt gevormd door het  AMC, Museum Vrolik, Waag Society, Makerversity en De Punt. Kolkman gaat zich dit jaar in samenwerking met de coalitie richten op het thema ‘end of life’. Hij stelt zich daarbij vragen over over het ‘hiernamaals’ of het ‘nabestaan’ in een tijd dat het vertrouwen in de rationele wetenschap en technologie langzaam de religieuze geloofssystemen vervangt. Wat te denken van de technische mogelijkheden om het leven aanzienlijk te verlengen? Of juist de mogelijkheden het vrijwillig te beëindigen? De resultaten van dit onderzoek zullen aan het eind van het jaar gepresenteerd worden bij een van de participerende organisaties binnen de coalities.