Klara Ravat

Olfactory artist en experimenteel filmmaker Klara Ravat (1986, Barcelona) studeerde Qualitative Trend Research in Barcelona, waarna ze verhuisde naar Nederland en een bachelor ArtScience aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag behaalde. In diezelfde periode studeerde Ravat psychologie aan de Open Universiteit van Catalonië. De 3Package Deal ‘Bio-Artist’ van dit jaar organiseerde ook het Smell Lab, een community project. 

Lichaamsgeur

Ravat is gefascineerd door de intimiteit van lichaamsgeur en de hoeveelheid kennis en persoonlijkheid die daar in schuilt: ‘Body scent is almost like a finger print’. Al mijmerend vormde zij een nieuw onderzoek in haar hoofd: wat gebeurt er als twee personen dezelfde geur zouden hebben, exact hetzelfde zouden ruiken? Zouden zij elkaar dan ook beter begrijpen? Dit filosofische denkproces wil Ravat met behulp van de 3Package Deal uitbouwen naar een artistiek-wetenschappelijk onderzoek. Ze wil leren hoe de micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor drie typen lichaamsgeur –van handen, nek en rug- te isoleren. Op deze manier kan ze de mogelijkheden voor het maken van een ‘aroma’ of ‘parfum’ van andermans persoonlijke lichaamsgeur verkennen. Eerder maakte Ravat de multimediale installatie Petrichor, waarin 16mm filmbeelden, een soundscape en geurmoleculen gestalte geven aan de reuksensatie die je ervaart wanneer het net geregend heeft.

Petrichor:


Coalitie Bio-Art

Klara Ravat is onderdeel van de coalitie Bio-Art die wordt gevormd door Mediamatic, Waag Society en VU Amsterdam. Ravat gaat zich dit jaar in samenwerking met de coalitie richten op de ontwikkeling van haar olfactory art. Ze zal haar werkproces niet alleen vastleggen in notities en foto’s, maar ook door middel van een videoblog: zo kan ze op een effectieve en snelle manier zichtbaarheid geven aan de fascinerende kunstvorm. Het resultaat van dit onderzoek zal eind 2017 in Mediamatic worden tentoongesteld.