Liliane Brakema

Liliane Brakema (Noordwijk, 1987) studeerde in 2015 af aan de Regieopleiding van de Theaterschool in Amsterdam met de voorstellingen Gif en de Wilde Eend. Deze laatste voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival als een van de tien beste voorstellingen van het afgelopen seizoen. Ook ontving zij hiervoor in november 2015 de André Veltkampprijs van de Theaterschool Amsterdam.

In haar werk zet Brakema tegenover bestaande teksten een sterke beeldtaal neer. Haar studiejaren aan de Toneelacademie Maastricht en de Regieopleiding in Amsterdam kenmerken zich door een intense zoektocht om deze twee entiteiten, tekst en beeld, bij elkaar te brengen. Tijdens haar studie liep zij stage bij Johan Simons (Müncher Kammerspiele) en bij Eric de Vroedt bij Toneelgroep Amsterdam.

Afgelopen seizoen (2015/2016) regisseerde zij de jongerenproductie Starring # 19: Woyzeck bij de Toneelschuur en Mon Amour, een Fraslab bij Frascati. Daarnaast hernam zij De Wilde Eend. Komende tijd zal zij, naast eigen producties, ook regisseren bij de gezelschappen Mugmetdegoudentand en Matzer.

Coalitie Theater

Liliane Brakema maakt onderdeel uit van de coalitie theater die wordt gevormd door Theater Bellevue, Het Compagnietheater en  de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij noemen Liliane Brakema een ‘uitzonderlijk talent als regisseur’ en roemen de plannen die Brakema voor het komend jaar heeft. Zo gaat ze het komend jaar een voorstelling naar Ingmar Bergmans film Face to Face maken. Deze voorstelling zal in Theater Bellevue in première gaan en ook in Het Compagnietheater spelen.

Luister naar het interview met Liliane Brakema bij Nieuws en Co op Radio 1 over haar voorstelling De Wilde Eend en deelname aan de 3PackageDeal: