Marnix Dorrestein

Foto: Don Crusio
Foto: Joost de Haas
Foto: Maarten van der Kamp
Foto: Don Crusio

Marnix Dorrestein (1991, Amsterdam) is een muzikale duizendpoot. Hij is componist, producer, gitarist, tekstdichter, arrangeur, zanger, drummer én duimpianist. Dorrestein debuteert in 2005 op veertienjarige leeftijd in het Concertgebouw tijdens een compositiewedstrijd van het Nederlands blazersensemble, welke hij wint. Als drummer en onderdeel van de band Sheriff of Hong Kong wint hij in 2008 de Grote Prijs van Nederland. Dorrestein rondde dit jaar zijn master in de popmuziek af aan het Conservatorium van Amsterdam.

In 2013 start hij zijn soloproject IX. Zijn muziekstijl vindt hij moeilijk te omschrijven. Dorrestein vertelt: ‘Het is eigenlijk een smeltkroes van elektronische indie. De sixties zijn een grote invloed geweest, maar dan meer voor de liedjes dan voor de sound. En dan is er nog een hele rataplan aan moderne dingen, Afrikaanse muziek, psychedelische dingen. Van alles eigenlijk.’ (bron: 3voor12)

Naast zijn soloproject speelt Dorrestein bij een veelvoud aan Nederlandse muzikanten en bands. Zo trok hij in 2014 door het land als gitarist van Kris Berry & Perquisite en is hij co-producer van een album van Herman van Veen.

Coalitie Muziek

Marnix Dorrestein is onderdeel van de coalitie muziek die bestaat uit Muziekgebouw aan ’t IJ, het Conservatorium en de Tolhuistuin. Dorrestein werkt in het komend jaar aan een EP van soloproject IX die hij in 2017 zal presenteren. Daarnaast gaat hij werken  aan nieuw materiaal, onder andere vanuit een samenwerking met het Jong Nederlands Blazers Ensemble