Rosa Sijben

Foto door Vesko Gösel (repetitie voor 'A MUST SEE' at KW Berlin, Rosa Sijben 2015)
'Sculpture Luggage, a piece of performance', Rosa Sijben 2016, foto door Iris van Vliet.
'Zouden zijn zullen (volumes 1)', Rosa Sijben 2015, foto door Gert Jan van Rooij.
Foto door Vesko Gösel (repetitie voor 'A MUST SEE' at KW Berlin, Rosa Sijben 2015)

Beeldend kunstenaar Rosa Sijben (1988, Alkmaar) studeerde fine arts aan de Gerrit Rietveld Academie en nam deel aan het prestigieuze SOMA zomerprogramma in Mexico City. Bij haar afstuderen aan de academie in 2012 won ze de Fine Arts Award voor de meest veelbelovende afstudeerkandidaad van de afdeling. Na haar afstuderen woonde ze vanuit residency-programma’s in Alkmaar, Basel en Mönchengladbach. 

Sijben maakt sculpturen, installaties en performances waarbij zij zich richt op de sociale en esthetische aspecten van objecten en acties. Ze heroverweegt de aard van het object en de actie en vraagt dit ook van de kijker. In haar ‘situational choreographies’ onderzoekt Sijben de realiteit die ontstaat wanneer kunst en leven overlappen.

Coalitie Public Playground

Rosa Sijben is onderdeel van de coalitie Public Playground die wordt gevormd door Over ‘t IJ Festival, Stichting NDSM werf en DasArts. Zij zijn onder de indruk van Sijben’s open en onderzoekende artistieke persoonlijkheid en prijzen hoe zij zich bezig houdt met maatschappelijke vraagstukken. Sijben zal het komend jaar gebruiken voor de doorontwikkeling van het werk A sculpture like you and me dat ze het afgelopen jaar samen met medisch ethicus S. Boers ontwikkelde. Daarnaast zal ze onderzoek doen hoe ze haar huidige werk (beeldende kunst en performance) kan laten integreren met theater.