Sibs Shongwe-La Mer

Necktie Youth

Sibs Shongwe-La Mer (1991, Johannesburg) is filmmaker, visual artist en musicus. Het afgelopen jaar oogstte Shongwe-La Mer internationaal opzien met zijn eerste lange speelfilm Necktie Youth. De film focust op de jongerencultuur in Johannesburg. Sibs Shongwe-La Mer won de Jury Award op het Wereld Cinema Festival in Amsterdam in 2015. Tijdens het Durban Internationaal Filmfestival 2015 mocht hij zowel de prijs voor beste film, als beste regisseur in ontvangst nemen. Daarnaast is zijn film geselecteerd voor onder meer Tribeca Filmfestival (New York), Berlinale (Panorama) en Sydney International Filmfestival.

Vanaf 2011 maakte Sibs Shongwe-La Mer muziekvideo’s en in 2012 en 2013 volgde de bekroonde korte films  Death Of Tropics  en Territorial Pissings. Beide films zijn lo-fi (tegenhanger van hi-fi waarin alles in de beste kwaliteit wordt gemaakt) zwart-wit gefilmde experimentele shorts die elk op een eigen manier jongerencultuur in Johannesburg vastleggen. Een onderwerp dat hij verder uitwerkte in Necktie Youth.

Coalitie Film

Sibs Shongwe-La Mer maakt net als Dries de Poorter onderdeel uit van de coalitie Film die wordt gevormd door EYE, de Filmacademie Amsterdam, het Binger Filmlab en IDFA. De Amsterdamse producent Halal is  een creatieve alliantie aangegaan met deze jonge talentvolle maker. In het komend jaar zal Sibs Shongwe-La Mer in samenwerking met deze producent en met ondersteuning van de coalitie een tweede speelfilm ontwikkelen. Hij zal zich daarnaast inzetten voor een nauwere samenwerking tussen jonge Nederlandse en Zuid-Afrikaanse filmmakers.

Necktie Youth trailer

Shongwe-La Mers’ eerste korte film Death Of Tropics is online in zijn geheel te bekijken: