Ticho Brouwers

Ticho Brouwers (1988) studeerde in de zomer van 2015 af aan de afdeling Beeldende Kunst van de Gerrit Rietveld Academie. Met het werk dat hij op de eindexamententoonstelling toonde bemachtigde hij een plek op de shortlist van de GRA Awards. Deze awards worden jaarlijks tijdens de eindexamen expositie uitgereikt door de Gerrit Rietveld Academie aan talentvolle jonge kunstenaars en alumni van de academie. Kort daarna volgden tentoonstellingen bij culturele organisaties als Castrum Peregrini en Apice for Artists.

Brouwers maakt installaties waarin sculptuur, film en architectonische elementen samenkomen en de suggestie wekken van één samenhangend verhaal. Maar hij beperkt zich niet tot deze media. In opdracht van brouwerij Oedipus ontwikkelde hij een voorstelling waarbij hij experimenteerde met beeldende kunst op het toneel. Daarnaast is hij bezig met een publicatie waarvoor hij verschillende mensen vraagt de herinneringen aan hun (oude) huis te beschrijven: in dat project fungeert de taal dus als bouwmateriaal.

Zowel zijn fysieke werk in de bouw als de locatie van zijn atelier zijn van grote invloed op zijn beeldende kunstpraktijk. De anti-kraaklocatie van zijn oude atelier, het Burgerweeshuis in Amsterdam Zuid, diende bijvoorbeeld als uitgangspunt en inspiratiebron voor zijn eindexamenwerk. Amsterdam is zijn basis en zijn werk staat altijd in relatie tot specifieke plekken en gebouwen in de stad. Brouwers’ maakproces is zo nauw verbonden met zijn directe leefwereld en de omgeving.

Coalitie Beeldende Kunst

Ticho Brouwers maakt in het kader van de 3PackageDeal deel uit van de coalitie Beeldende Kunst die bestaat uit de Gerrit Rietveld Academie, Foam en De Appel. Brouwers wil met hulp van de coalitie het komend jaar benutten om zijn portfolio met eigen werk uit te breiden en zijn beeldtaal in relatie tot de stad verder uit te diepen.